Dolar 34,3016
Euro 37,3602
Altın 3.028,94
BİST 8.863,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 15°C

1800 günde emekli olmak mümkün

Düşük primle emekli olunabiliyor.

1800 günde emekli olmak mümkün
REKLAM ALANI
12 Şubat 2019 15:22

Hem engelli olması hem de sağlık sıkıntısı nedeniyle iş gücü kaybına uğramış milyonlarca vatandaşa müjdeli haber geldi.
Emeklilikle alakalı çokça sorulan sorulardan biri erken emeklilik. 1999 senesinden önce işe başlayanlar için belli koşullarda 3600 günle emeklilik hakkı var. Bu halk arasında erken emeklilik olarak adlandırılıyor. Fakat ülkemizde hem engelli hem de hastalık sebebiyle işgücü kaybına uğramış milyonlarca kişi yer alıyor. İşte bu vatandaşlar daha düşük primle emekli olabilme imkanına sahip.
EN AZ YÜZDE 60  
Buna ‘malulen (sağlık sebebiyle) emeklik’ ismi veirliyor. Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu. Bu raporun temin edilebilmesi için kişilerin bulundukları il ya da ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları ve yetkili hastanelere sevk edilmeleri lazım. Yani SGK’nın sevki şart. Her engelli, malul sayılmıyor çünkü burada belirleyici olan işgücü kaybının yüzde 60 ve üstünde bulunması.
10 YIL SİGORTA  
Kişi, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelese bile en az 1800 gün prim ödemesi şartı bulunuyor. Malulen emekli olabilmek için çalışma gücü kaybında dikkate alınan rahatsızlıkların ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra başlamış olması lazım. Malul kişinin en az 10 yıl sigortalı olması da diğer bir koşul. Yani, malullük aylığı alınabilmesi için 10 yıldır sigortalı olma koşulu bütün maluller için gerekli değil.
KANSER HASTASINA  
Malulen emeklilik şartlarında gerçekleştirilen değişikliklerle kanser hastalarına 18 ay malullük maaşı bağlanıyor. süre, hastalığına göre 24 aya kadar çıkıyor. Kanser türüne göre değişmekle beraber malullük aylığı almak için gerekli prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık şartlarını sağlayan kanser hastalarına teşhisten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları koşuluyla sağlık kurulu raporu aranmadan malullük aylığı bağlanıyor. 18 ay sonra duruma göre aylık alıp almayacağı kararlaştırılıyor.
ORGAN NAKİLLERİNDE  
Organ nakli (böbrek, karaciğer, akciğer, kalp gibi) olanlar da malul sayılıyor. SGK, hangi organ nakli veya sağlık sorunu sonucunda malul olunacağını tahmin edebiliyor. Bu sebeple de malulen emekli olan kişiye ‘2 yıl sonra muayeneye gel’ diyebiliyor. Bu muayene de işgücü kaybı yüzde 60’ın altında tespit edilirse maaş kesiliyor.
AYLIK BAĞLANABİLEN HASTALIKLAR HANGİLERİ?  
Kanser, Epilepsi, Demans, Beyin tümörleri, Parkinson sendromu, Serebral palsi, Multiple skleroz, Zeka gerilikleri (ıQ 50 ve altı), Şizofreni, Bipolar bozukluk, Görme azlığı, Retina kanamaları, Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı, Anemi, Kol, bacak gibi organ kaybı, Behçet hastalığı, Gastrointestinal kanamalar, Karaciğer sirozu, Karaciğer nakli, Kalp yetmezliği, Kalp kapak hastalıkları, Kalp nakli, Böbrek nakli, Akciğer nakli, Tüberküloz, AIDS.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.