Dolar 32,5206
Euro 34,7471
Altın 2.497,08
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Bafra’da tütün indirme kuraları çekildi

Bafra ilçesinde 99 mahallede yetiştirilen 2017 yılı tütün indirme kuraları çekildi

Bafra’da tütün indirme kuraları çekildi
REKLAM ALANI
30 Ekim 2017 16:45

Bafra Ziraat Odası toplantı ve seminer salonunda gerçekleştirilen kura çekiminde açılış konuşmasını yapan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “Tütün bir tarım ürünüdür. Tarıma verilen desteklerin tütüne de verilmesini istiyoruz. Tütünün yok olması demek kırsalda ki üreticinin yok olması demektir. Tütünün tarım havzasına alınırsa kırsal kesimden göçlerin önüne geçilmiş olur” dedi.

“BAFRA’DA DÜNYA TÜTÜN ÇALIŞTAYI YAPMAK İSTİYORUZ”
Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Genel Başkanı Şehmuz Solgun, “Dünyanın en fazla pazarı olan Türk tütünüdür. Ülkemizin de en önemli tarım ürünlerinden sosyal kültürel bir üründür. Tütün milyonlarca insanımızın ekmeğidir. Türk tütünü tek başına içilen bir özelliğe sahip olan bir kaliteye sahiptir. Ülkemizde 60 bin ton oryantal tütün üretilirken dünyada sıralama da olan ikinci ülke 21 bin ton üretiliyor, üçüncü ülkede ise 9 bin üretiliyor. Oryantal tütün üretiminde dünya lideridir. Bu dünya lideri olduğumuz ürünümüze sahip çıkmamız lazım. 2018 yılında Bafra’da 60 ülkenin katılımı ile bir dünya tütün çalıştayı yapmak istiyoruz. Ülkemizde bu kadar kaliteli tütün varken bugün 100 bin ton tütün ithal etmişiz. Milyon dolarlar bu ülkeden gidiyor. Tütünün bir an önce tarım havzasına alınması gerekir. Yıl 1991 ithalat ettiğimiz ürün 10 bin ton, yıl 2017 ithalatımız 101 bin ton” diye konuştu.

“YENİ TÜTÜN ÇEŞİTLERİ TESCİL EDİLDİ”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, “Üniversite olarak tütünün kalite olarak yetiştirilmesi, veriminin ve kalitesinin artırılması ile ilgili genetik ıslah çalışmaları yapıyoruz. Bununla ilgilide en son ürettiğiz ve Tarım Bakanlığımız tarafından tescil edilen Kızılırmak ve Esendal Bafra tütün çeşitlerimiz tescil edildi” şeklinde konuştu.

“ASILACAKSAN İNGİLİZ İPİYLE ASIL, ÖLECEKSEN TÜRK TÜTÜNÜ İLE ÖL”
Kaymakam Fuat Ali Türkel, “Biz tütünle sonuna kadar mücadele edelim. Çünkü insanlarımızı çocuklarımızı bu tütünden kurtaralım ama içen insanlarımız var, içen ülkeler var. Bir söz var ‘Asılacaksan İngiliz ipiyle asıl, öleceksen Türk tütünü ile öl’ deniyor. Türk tütüncüsü kazansın, üretici kazansın tütünden alınan verginin bir kısmını üreticiye değil de tütün cezalarının bir kısmını tütün rahatsızlığı dolayısıyla hastanelerde hasta olanların tedavisinde kullanılsın. İthal olmasın, Türkiye’nin parası başka yere gitmesin, tütünü biz başka ülkelere gönderelim” ifadelerini kullandı.

“TÜTÜNÜ YETİŞTİRELİM AMA İÇMEYELİM”
“Tütünü yetiştirelim ama içmeyelim” diyen Milletvekili Orhan Kırcalı ise şunları söyledi: “Bafra tütünü bizim çocukluğumuzda daha yaygındı. Son zamanlarda köylerden yapılan göçlerle birlikte bu üretimde bir düşüş yaşandı. Köylerden göçler sadece tütün, buğday para etmiyor diye değil. Bu beyinde biten bir olay. Bazı köylü vatandaşlarımız köyde kendi işinin patronu olacağına göç ederek şehirde işçi olmayı tercih ediyor. Belki de hesap kitap etse köyde yetiştirdiği hayvancılıkla, ekeceği ürünle şehirde çalışmış olmasından daha fazla gelir elde edeceğine inanıyorum. Bafra tütünü tek başına kalitesi ve aromasıyla çok farklı bir tütün. Bafra tütünün tescil edilmesi de Bafra için çok büyük gurur. Tütün üreticilerini dinliyoruz, biz de Ankara’da elimizden geldiği kadar partimizin yetkili organlarına bunları dile getiriyoruz. Biz çiftçimizin her zaman yanındayız. Çiftçimizin derdi bizim derdimiz. Çiftçimiz kazanacak, çiftçimiz üretecek, esnafımız üretecek, milletimiz üretecek ve hep birlikte Türkiye olarak kazanacağız. İthalata karşıyız. Eğer bir ürün Türkiye’de üretebiliyorsa her açıdan böyle diğer ekonomik olarak diğer hususlarda da eğer Türkiye’de varsa Türkiye’de yetiştirilsin. Dövizimiz burada kalsın refahımız daha fazlalaşsın. Dertlerimize çara aramaya çalışacağız.”
Konuşmaların ardından tütün kura çekimi gerçekleştirildi. Kura çekimine çevre ilçe ziraat odası başkanları, tütün alıcıları ve üreticileri katıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.