Dolar 32,4671
Euro 34,6955
Altın 2.437,43
BİST 9.908,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Karadeniz’de fındık bahçelerinde yetiştirilebilecek!

Toprak altında yetiştiği için pek fazla tanınmayan ancak dünyada gıda ve kozmetik pazarlarında yüksek fiyatlarda alıcı bulan “kara elmas” trüf mantarının Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık bahçelerinde yetiştirilebileceği belirtildi

Karadeniz’de fındık bahçelerinde yetiştirilebilecek!
REKLAM ALANI
15 Ekim 2017 21:01

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, AA muhabirine, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca dünyada “kara elmas” olarak bilinen trüf mantarının üretiminin yaygınlaştırılması çalışması yapmasının sevindirici olduğunu söyledi. Trüf mantarının toprak içinde yetişen, ekonomik değeri yüksek, özellikle Fransa ve İtalya’da yüzyıllardır tüketilen bir ürün olduğuna işaret eden Pekşen, sınırlı coğrafyalarda bulunan bu türü Türkiye açısından önemli konuma getirmek amacıyla doğal yetiştiricilik alanlarının belirlenmesiyle ilgili çalışma yürüttüklerini anlattı.

EKONOMİK AÇIDAN BÜYÜK KAZANÇ

Bu mantarın kültüre alınarak yetiştiricilikle ilgili çalışmaların devam ettirilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Pekşen, “Fındık bahçelerinde trüf mantarı geliştirilmesi ile ilgili bir yıl önce çalışma ve araştırma başlattık. Trüf türlerinin fındık bitkisine aşılanarak geliştirmesi ekonomik açıdan büyük kazanç olacaktır.” dedi.

Trüf mantarının toprak altında fındık ağaçlarının köklerine tutunarak beslenip geliştiğinin altını çizen Pekşen, böylece hem mantarın hem de fındığın gelişiminin daha verimli olacağını vurguladı.

“FINDIK ALANLARI UYGUN”

Türkiye’de trüf mantarının doğal ortamda yetişmesinin sevindirici olduğunu dile getiren Pekşen, şunları kaydetti: “Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine yakın yerlerde, toprağın 50 santimetre kadar altında yetişiyor. Ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır. Bu mantar türü, yenilebilir mantarlar içinde yetiştiriciliği en zor olanıdır. Ülkemizde trüf mantarının 42 türü tespit edilmiştir. Özellikle Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Burdur’da yaygındır. Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık alanları da yetiştiricilik için çok uygundur. Fındık fidanlarına trüf mantarı aşılanarak yetiştirilebilir. Bu nedenle fındık tarımı ile uğraşan üreticilerin trüf mantarı yetiştiriciliğine yönelmesi ekonomik açıdan önem taşımaktadır.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.