Dolar 32,2749
Euro 34,7532
Altın 2.396,48
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 19°C

19 MAYIS

19 MAYIS
REKLAM ALANI
19 Mayıs 2022 12:20

Milli bayramlar, milletlerin birlik-beraberliği, dayanışmasıve kardeşliğinin vazgeçilmez değeridir. Toplumun çimentosu, gelecek ülküsünün ifadesidir.

Bizim tarihimiz bayram diye adlandıracağımız nice olaylar, başlangıçlar ve dönüm noktaları ile doludur.

15 bin yıl öncesine dayanan Türk Tarihinin 3000 yıllık yazılı tarihinde milli bayramlar büyük coşku ve heyecanla kutlanmıştır.

Orta-Asya’dan tarih sahnesine çıkışımızı konu alan Ergenekon Destanı bu bayramların ilki ve Türk’ün esarete başkaldırısının ilk bayramıdır.

Türk’ün karakterindeki bağımsızlık ve özgürlük sevdası, vatan aşkı, bu uğurda canını, malını feda eden özelliği bu bayramları daha anlamlı ve özel kılmaktadır.

Türk tarihinin dönüm noktaları kabul ettiğimiz bu bayramlar, sadece Türk tarihini değil, dünya tarihini ve dünya milletlerinin kaderini , geleceğini belirlemiştir.

Talas Savaşı (751) Türk-İslam Dünyasında, Malazgird Savaşı (1071)Avrupa ve Yakındoğu tarihinin, İstanbul’un Fethi (1453) Dünya Tarihinin geleceğini şekillendiren, haritaları değiştiren, tarih yazan dönüm noktaları olmuştur.

  1. yüzyılda ise tüm dünyayı kasıp kavuran emperyalist-sömürgeci akımlar ve istilalar karşısında Anadolu’da M.Kemal Atatürk liderliğinde Milli bir direniş, uyanış ve mücadele başlamıştır. İşte bu mücadelenin ilkadımı 19 Mayıs 1919 ‘da Samsun’da atılmış ve Milli Mücadele ateşi Samsun’dan yakılmıştır.

Büyük dahi, asker ve devlet adamı M.Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı sadece Türk Milletinin değil, dünyada ezilen, sömürülen mazlum milletlerin de umudu ve kurtuluşu olacaktır. Bu açıdan değerlendirildiğinde tarihte 19 Mayıs ve Samsun’un  ulusal olduğu kadar uluslararası bir anlamı ve değeri de vardır.

Türk Milletinin kurtuluşuna, bağımsızlığına ve Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolun başlangıcı Samsun’da başlar. Samsun bir başlangıç ve İlkadım kentidir. Havza Mitingi, Amasya Tamimi, Erzurum ve Sivas Kongreleri ve TBMM açılışı ile devletimizin temellerinin atıldığı Kurtuluş Yolunun mihenk taşıdır.

İLKADIM Şehri SAMSUN, M. Kemal ATATÜRK’ün belirttiği gibi ‘’ Benim doğum tarihim Samsun’a ayak bastığım gündür’’ ifadesi ile çok özel anlam ve önem kazanmıştır.

Samsun şehri bu payeyi , şeref madalyasını layıkıyla taşımalı, ulusal ve uluslararası bu derece anlamlar içeren 19 Mayıs 1919 tarihini ve Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını Samsun kenti büyük coşku ve heyecanla kutlamalıdır.

Bayramımız kutlu olsun…

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.