Dolar 32,5213
Euro 34,8011
Altın 2.422,82
BİST 9.704,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

BUĞDAYDA GÖRÜLEN ZARARLI HASTALIK VE YABANCI OTLAR

BUĞDAYDA GÖRÜLEN ZARARLI HASTALIK VE YABANCI OTLAR
REKLAM ALANI
8 Mart 2021 13:55

Bu hafta sizlere ülkemizde önemli üretime sahip olmasının yanı sıra Bafra ürün portföyü açısından da önemli bir paya sahip olan buğday ürünü hakkında bilgiler vermek istiyorum.

Türkiye’de toplam buğday üretim miktarı 17.600.000 ton, Samsun üretim miktarı 314.977 ton, Bafra’da ekilen buğday alanı 199.977 ve buğday üretim miktarı 66.741 ton olup buğdaydan dönüme ortalama 334 kg alınmaktadır.

Buğday; A, C, E, K, B6 ve B12 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor içermektedir. Bunlara ilave fosfor kadar potasyum açısından da oldukça zengindir.

Size kısaca buğdayda görülen hastalık, zararlı ve yabancı otlardan bahsetmek istiyorum;

Buğdayda görülen birçok zararlı vardır fakat daha çok üç zararlıya karşı kimyasal mücadele uygulanmaktadır. Kimyasal mücadelesi olan zararlılardan biri Ekin kambur böceği’dir. Zabrus genç larva, olgun larva ve ergin dönemde zarar yapmaktadır. Diğer zararlılar ise Süne ve kımıldır. Süne ve kımılın buğdayda iki zarar şekli görülmektedir; kurtboğazı ve akbaşak.

Buğdayda görülen hastalıklar külleme, septoria yaprak leke hastalığı, pas hastalıkları ( kara pas, sarı pas ve kahverengi pas), rastık, sürme, kök ve kök boğazı çürüklüğüdür. Sürme hastalığı çiftçilerimiz tarafından kör, karadoğu ve karamuk olarak bilinilmektedir.

Buğdayda verim kaybına en çok yabancı otlar sebep olmaktadır. Yabancı otlar kültür bitkileriyle su,besin,ışıklanma gibi birçok konuda rekabete girer ve kültür bitkisinin gelişmesinde ihtiyaç olan her şeye ortak olurlar. Gelişmeleri çok hızlı olduğu için verimi düşürmekle kalmayıp hasat döneminde tohumları ürüne karışarak ürünün kalitesini de düşürürler.

Özellikle dar yapraklı yabancı otlardan yabani yulaf ve kara çayırbüyük sıkıntı oluşturmaktadır. Çiftçilerimiz yabani yulafı kara yulaf, şifan, şifanak olarak bilinir. Ayrıca bunun yanında kanlı çayır, tilki kuyruğu ve çim de bölgemizde buğdayda verim sıkıntısına sebep olan önemli dar yapraklı yabancı otlardır.

Geniş yapraklı yabancı otlar ise; Hardal, köygöçüren, gelincik, düğün çiçeği, çoban çantası,  yabani fiğ ve gönül hardalıdır.

Buğdayda kültürel önlemler çok önemlidir; dayanıklı çeşitlerin ekiminin tercih edilmesi, iyi bir toprak işlemesi uygulanması, ekim derinliği ve toprak tavı uygun olması, ekimden önce topraktaki yeşil bitki ve bitki artıklarını yok etmek için iyi bir toprak işlemesi ya da herbisit uygulaması, iyi bir gübreleme ile bitkide dayanıklılık oluşması ve iz elementlerin eksikliği giderilmesi genel olarak hastalık,  zararlı ve yabancı otlar için en önemli olan kültürel önlemlerdir.

Buğdayda en önemli olan diğer bir husus ise temiz ve sertifikalı tohumluk kullanılmasıdır. Temiz ve sertifikalı tohum kullanılmaması önemli hastalık ve zararlıların buğdaya bulaşmasında kolaylık olacaktır. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken en önemli husustur.

Buğday tarlalarında uygulanacak mücadele; ana zararlı, hastalık ve yabancı otlarının mücadelesi birlikte düşünülerek, mücadelenin yönetimi gerçekleştirilmelidir. Mücadelede ilk olarak kültürel önlemler ve biyolojik mücadele gibi kimyasal mücadeleye alternatif yöntemler kullanılmalıdır. Bu yöntemler ile sonuç alınamayan hastalık ve zararlıların mücadelesi uygun olan bitki koruma ürünleri kullanılarak yapılmalıdır. Buğday tarlasında ana zararlı ile birlikte, ekonomik zarar eşiğine ulaşmış diğer zararlıların mücadele zamanlarının çakışması durumunda bunların hepsine etkili olan bir ilaç kullanılmalıdır.

Mücadele zamanlarıaynı döneme denk gelen hastalık ve zararlılara karşı tavsiye edilen ilaçlar farklı ise bunların birbiri ile karıştırılmasının uygun olup olmayacağına bakılmalı ve ona göre uygun bir karışım ile ilaçlama yapılmalıdır.

Biz Milat Fide 1453 ailesi olarak buğdayınızda veriminizi olumsuz etkileyecek her türlü mücadele yönteminde yanınızdayız. Profesyonel teknik bilgi, doğru zararlı hastalık ve yabancı ot desteği, doğru zamanda müdahale, doğru ilaç, doğru doz ve doğru ilaçlama için Milat Fide 1453 Zirai İlaç Bayiimize danışabilirsiniz.

Kübra Karatoprak

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.