Dolar 32,5689
Euro 34,9306
Altın 2.426,05
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

HALEP SÜT KEÇİSİ

HALEP SÜT KEÇİSİ
REKLAM ALANI
4 Mart 2021 19:06

Halep keçisi tarihten bu yana Doğu Akdeniz ve Çukurova bölgesinde yetiştiriciliği yapılmıştır. Aslında adı Halep Keçisi olarak bilinmesine rağmen, aslında anavatanı, gen kaynağı Türkiye’dir. Çünkü, keçi ticareti zamanında Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlı zamanında Halepli, Şamlı Türkmen aşiretlerine bağlı Türkmenler tarafından yapıldığı için, Halep Keçisi, Şam Keçisi, Sami Keçisi gibi isimlerle de anılmıştır. Halep keçisi iyi bir bakım ve besleme ve ıslah koşulları ile ülkemizin süt açığını kapatmakla birlikte ciddi bir geçim kaynağı da olabilir. Halep keçisi eti, sütü ana hatlarıyla doğal, organik bir besindir. Özellikle bebekler için olmazsa olmaz, çok kıymetli bir süttür. Geleneksel Türk Keçi Yetiştiriciliği  tam olarak organik hayvancılıktır. Halep (Şam) keçilerinin süt verimi, et verimi, yavru verimi, kıl verimi ve dayanıklı olması belirleyici olmaktadır.
Halep Keçisi; Tarihte hep Ortadoğu coğrafyasında yetiştiriciliği yapılmıştır. Halep Keçisi, Mente keçisi, Çukurova Keçisi, Sami Keçisi, Şam Keçisi, Aleppo Keçisi, Damaskus Keçisi, Damascene Keçisi gibi bir çok isimle anılmaktadır. Halep keçileri yurt dışında büyük rağbet görmektedir.
Halep Keçisi Özellikleri
Halep Erkeklerde Canlı Ağırlık: 90-130 kg
Dişilerde Canlı Ağırlık: 50-60 kg
Halep Keçisi Erkek Çebiç Et Randımanı : %52
Oğlak Doğum Ağırlığı (üçüz-ikiz oğlak) : 3,5 – 5,5 kg
Halep Keçisi Oğlaklarda Günlük Canlı Ağırlık Artışı: 200-300 gr
280 günlük ortalama süt verimi: 3 – 6 kg yer yer 8,5 kg, dünya şampiyonu 12 kg süt vermektedir.
Halep(Sami) Keçileri Laktasyon (sağım) Süresi: 280-300 gün.
Halep Keçi Sütte Yağ Oranı: %3.5-4.0
Halep Keçisi Bir Doğumdaki Oğlak Sayısı: 2,2 – 2.5
İlk Doğumda oğlak sayısı: 1.5-1.7
Halep Keçisi Gebelik Süresi : 5 ay yaklaşık 150-155 gün
Halep Keçilerinde çiftleşme; .Her mevsim gebe kalabilirler.
KEÇİ SÜTÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
– Kalsiyum içeriği inek sütünden daha yüksektir bebeklerin gelişimi için faydası çoktur.
– Yüksek A vitamini içeriği genel cilt sağlığını korur.
-Yüksek çinko ve selenyum seviyeleri, Parkinson hastalığının önlenmesine de yardımcı olabilir. Kansızlığı önler.
– Keçi sütünün laktoz içeriği daha düşüktür ve sindirimi daha kolaydır
– Yaşlanmadan kaynaklanan kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır
– Bağırsak enfeksiyonlarına karşı diğer sütlerden daha fazla etkilidir.
– Osteoporozlu kişiler için yararlı olabilecek hemoglobin rejenerasyonunu arttırır.
-Damar sertleşmesini önlemeye yardımcı olur.
– Kötü kolesterolü düşürür, kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.

Halep Keçisi Beslenmesi:
Kuru ot, yaprak, çalı arpa ezmesi keçi süt yemi, mercimek samanı, rey-grass ve yapay çayır mera yem bitkilerini istekle tüketebilirler. Günlük en fazla 1-1.5 kg yiyebilir. Türkiye’nin her yerinde Halep keçisi hemen hemen her iklime uygundur. Özellikle ülkemizde aile işletmeciliği yapan üreticilerimiz için bakımı son derece kolay ve kazançlıdır. Yaptığımız çalışmalarda 20 adet Halep Keçisi bir aileye rahatlıkla bakabilmektedir. Çünkü ortalama yıllık yani 250 gün sağılan bir Halep Keçisi ortala 500 kg süt vermektedir. Bunu 20 keçi ile çarptığınızda yıllık 10 ton süt yapmaktadır. Bugün asgari litresi 6.00 tl civarındadır. Bu da 60.000 tl yapar. Ortalama yılda bir tane et içinde sattığınızda, 20 yavru 30.000 tl yapar. Yani yıllık 90.000 tl bir gelir ortaya çıkar. Ayrıca yaklaşık 4 kg sütten çok kaliteli 1 kg peynir elde edilebilir. İlave olarak ta yılık % 40 büyüme hedefiyle, 3 yılın sonunda yaklaşık 50 anaç keçi hedefine ulaşılabilir. Halep Keçisi şu an ki ülke koşullarında, kırsalda yaşayan gençler, aileler ve dezavantajlı gruplar için alternatif bir geçim kaynağı olabilir. Halep Keçisi genelde kuru ve sıcak barınakları sever. İyi havalarda ağılları çok yoğun kullanırlar.
Halep Keçisi etiyle, sütüyle ve hatta gübresiyle, çok kazançlı bir yatırım olabilir.
Genelde Halep Keçileri, çok rahatlıkla yılın 12 ayı işletme içerisinde bakılabilir. Oldukça uysaldırlar. Avrupa ve bazı Arap ülkelerinde özellikle bahçesi olan evlerde yaşayan ailelerin birçoğu evinin bahçesinde, tamamen hobi amaçlı Halep Keçisi beslemektedirler. Çünkü çok sıcak kanlı oldukları için hem iyi bir stres önleyici hem de çocuklar için vazgeçilmez bir arkadaş olmuştur.
Teröründe aslında bölgesel anlamda azaltılması anlamında keçicilik önemlidir. Neden mi? Bakın Ata’mız bunu nasıl özetlemiş ; ”Arkadaşlar gidip Toros Dağları’na bakınız, eğer orada bir tek yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu Dünya’da hiç bir güç  ve kuvvet bizi asla yenemez”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Hakan Temur

Veteriner Hekim

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.