Dolar 32,3182
Euro 35,1213
Altın 2.298,63
BİST 9.047,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

KAYBOLAN HER BUZAĞI KAYBOLAN BİR GELECEKTİR

KAYBOLAN HER BUZAĞI KAYBOLAN BİR GELECEKTİR
REKLAM ALANI
10 Şubat 2021 16:50

Mesleğim benim;

Mesleğimiz emek isteyen, sevgi isteyen, sabır isteyen, özveri isteyen bir iş. En can alıcı noktası da ağzı var dili yok derler ya bizimkisi de işte bu dili olmayan bu yavrulara merhem olmak gibi bir şey.

Bugün anlatmak istediğim, hayvancılık yapan veya bu işi yapmak isteyenlere kısa bir tavsiye üzerine. Sosyal medyada uzun zamandır gözlemlediğim, hayvancılık yapanların sürekli sıkıntıları, yem fiyatları en önemli gündem. Ben bu işin ticari boyutuna çok girmek istemiyorum. Asıl hani derler ya buz dağının arkası.

Görünmeyen belki dikkat edilmeyen farklı bir gerçeği anlatmak istiyorum.

Buzağı kayıplarımız:

Üzülerek söyleyeyim ki çok basit hatalardan veya yanlış uygulamalardan kaybettiğimiz buzağı sayımız çok çok fazla. Rakam vermek istemiyorum ama. 2018 bakanlık kayıtlarında 100.000’lerle ifade ediliyor. Bu kaybı ben bir buzağının fiyatı üzerinden hesap yapmak istemiyorum. Bunun örneğin yarısı dişi olsa 50.000 damızlık kaybetmişiz demek ki. Bu 50.000 damızlık doğum yapsaydı, hadi 4 laktasyon yaşasaydı. Kaybolan süt, et hesabını siz yapın. Bu 50.000 damızlık sağ olsaydı, 2 şer tane 25.000 fakir aileye dağıtsaydık, şu anda kim bilir kaç bebeğin yüzü gülerdi, kaç annenin sofrası şenlenirdi.

Kaç baba belki de pazara gider çoluk çocuğa aş ekmek alırdı. İşte sevgili dostlar, bir canın ne kadar kıymetli olduğunu, yaşatılan bir buzağının, her yönüyle hepimize ülke ekonomisine ne kadar katkısı var değil mi. Şöylece özetleyeyim. Ölen bir dişi buzağı yaşasaydı, her zamam söylüyorum, hani yukarda dedim ya 100.000’lerin üzerinde, iddia ediyorum bir buzağı içinde kaybımız 100.000 tl nin üzerinde. Bunun önüne geçmemiz, yavaşlatmamız lazım. Ne kadar fazla buzağı yaşatırsak, her yaşattığımız bir buzağı inanın bir çocuğun geleceğini, eğitimini garanti altına almış olacağız. Ben bunu şöyle sloganlaştırmak istiyorum. Her kaybolan bir buzağı kaybolan bir gelecektir.
Kalın sağlıcakla…

Hakan TEMUR

Veteriner Hekim

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.