Dolar 32,5211
Euro 34,7870
Altın 2.420,02
BİST 9.708,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

İnsan Nedir? (1)

Asel Sema UĞURLU’nun kaleminden..

İnsan Nedir? (1)
REKLAM ALANI
2 Aralık 2019 13:25

İnsan nedir? Hayatta herkesin en azından bir kere cevabına ulaşmak istediği bir soru olduğuna inanmak istiyorum. Çünkü bu öyle bir soru ki içinde hayatın, kişinin, benliğin, yaratılışın sırrını saklamaktadır. Bulduğun cevap ne ise ona bürünürsün. Ancak soruyu sormak her zaman doğru cevaba götürmez. Evvela arayışta yanlışları temizlemek lazım. Korkunç olanda budur ya. O yanlışları temizlemez isen varlığın o yanlış olur. Eğer yanlış olursan, kaybedersin. O kadar çok düşündüm ki bu konuyu… Çıktığım cevap her zaman korkunç olandı. Kanım dondu. Eğer bulduğum cevap doğru olan ise, kimse yoktu insan olan. Peki, kişi yaratıldığı suretten çıkar da başka bir şeye bürünürse ona ne denirdi. Onlar ne olurdu. Kişi insan olarak yaratılır ve yaratılışını reddederse artık ona ne denirdi? Keşke durup düşünsek. Biraz baksak etrafımıza. Görmek istesek. Koşulsuz inançtan ziyade şüphe etsek. Hakikati arasak. Kabul etmesek mesela bizden önce cevabı bulduklarını iddia edenlerin cevabını. Demesek mesela 2+2=4. Kapatmasak gözlerimizi. Ne olurdu? Herkes kendi yolunu tercih etse ne olurdu? Hobbes, “insan, insanın kurdudur” demiş. Peki neden demiş? Devlet denen oluşum henüz yokken insanlar sözde ilkel şekilde yaşarken, sınırsız hürriyetlerinin getirisi olarak insanın insana kurtlar gibi saldırdığını bu cümle ile özetlemiş. Bunun sonucunda insanların toplu bir sözleşme imzalayarak kendi hürriyetlerini yine kendi hür iradeleriyle sınırlandırarak devleti oluşturmuş. Peki devlet oluşunca, sözleşmeler imzalanınca ‘insan insanın kurdu’ olmayı bırakmak mı zorunda kalmış yoksa bunu hukukun çatısı altında korumaya mı almış. Neden daha önce cevabı bulduğunu iddia edenlerin yolunda ve yasaları altında yaşamak zorundayım. Asla imzalamadığım bir sözleşmenin boyunduruğu altında olmalıyım. Bu sözleşme gerçekten bizi koruyor mu? Bakın etrafınıza sayısız sözleşme var. Peki, bu sözleşmeler Arakan’ı, Filistin’i, Doğu Türkistan’ı, Irak’ı, terör sebebiyle ölen binlerce canı ve daha nicesini korumaya yetti mi? Hani bu sözleşme sözde ilkel olan insanların birbirini kurtlar gibi yemesini engellemek için yapılmıştı. Tekrar soruyorum insan nedir?

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.