Dolar 32,5975
Euro 34,7931
Altın 2.498,37
BİST 9.439,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

EĞİTİME DAİR

EĞİTİME DAİR
REKLAM ALANI
27 Ekim 2022 09:00 | Son Güncellenme: 26 Ekim 2022 19:25

EĞİTİME ULAŞIM

      Eğitim sistemimizin son yıllarda yaşadığı en önemli sorun eğitimde ulaşım, okula erişimdir.

Artan nüfus ile birlikte öğrenci sayısındaki artışlar, iç göçlerle plansız kentleşme, altyapı yetersizlikleri, güvenlik v.b nedenlerle öğrencilerin eğitimle ve okulla buluşması her geçen yıllarda zorlaştırmaktadır.

Ülkemizde yaklaşık 2 milyona yakın öğrenim çağındaki çocuğun çeşitli nedenlerle örgün eğitime ulaşamadığını düşündüğümüzde sorunun büyüklüğü ortaya çıkmaktadır.

Son yıllarda artan ekonomik şartlar  öğrencilerin okula ulaşımı ister toplu ulaşım araçları, isterse okul servis araçları ile olsun velilere büyük külfet getirmektedir.

Devlet okullarında adrese dayalı yerleştirme sistemi olmasına rağmen, okullar arasındaki ciddi farklılıklar nedeniyle sistem başarıyla uygulanamamakta, okulların önünde uzun okul servis araçları kuyrukları görülmektedir.

Sınava dayalı yerleştirilen okulların yerleşim yerlerinin oldukça dışında olması, bu bölgelere toplu taşıma araçlarının olmayışı da öğrencileri okul servis araçlarına mahkum bırakmaktadır.

Bu kadar yoğun okul servis araçlarının şehir içi trafiği, sabah ve akşam mesai saatleri giriş ve çıkışları da eklenince şehir içi trafiği içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Öğrencilerin okula erişiminde zaman ve ekonomik kayıplarına, güvenlik sorunlarına yol açmaktadır.

Burada şu soruları sormak gerekmez mi?

  • Neden yerel yönetimler okullara erişim gibi toplumsal soruna yönelik projeler üretmez?
  • Neden batılı ülkelerde olduğu gibi sadece okullara servis yapan toplu ulaşım sistemleri geliştirilmez?
  • Neden her gün okula gitmek zorunda olan öğrencilere değil de, 65 yaş üstüne toplu taşıma ücretsiz?

       Yerel yönetimler kendi sınırları içerisindeki devlet okullarına sabah-akşam okullar bölgelerine yeni hatlar koymaları öğrencilere büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

     Devlet okullarında okulöncesi-ilkokul öğrencilerine özel toplu taşıma imkanları sunulabileceği gibi, ortaokul-lise öğrencilerine de okullara ulaşımda sabah-akşam günde 2 defa kullanılmak üzere ÜCRETSİZ toplu taşıma araçları kullanma hakkı verilmelidir.

Toplumun en önemli ve öncelikli kesimi çocuklar ve gençler olduğuna göre genel ve yerel bütçelerden onlara yapılacak yatırım, betona, yola, binaya ayrılacak bütçeden daha çok, elzem ve önceliklidir.

      Eğitimli, sağlıklı ve mutlu kalın…

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.