Dolar 34,8660
Euro 36,6016
Altın 3.044,19
BİST 10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Az Bulutlu
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Per 9°C
Cum 10°C
Cts 11°C
Paz 8°C

EĞİTİME DAİR

EĞİTİME DAİR
REKLAM ALANI
18 Kasım 2022 10:00 | Son Güncellenme: 17 Kasım 2022 16:58

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) 14.Şubat 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun 12 maddeden oluşan oldukça kısa bir metinden oluşmaktadır.

Kanun göre öğretmenliği tanımlanmakta, kariyer basamaklarına ayırmakta ve buna bağlı özlük haklarını yeniden düzenlemektedir.

Yıllarca tartışılan, büyük beklentilerin olduğu bu kanun, beklentileri karşılamaktan uzak, maalesef hayal kırıklıklarına ve yeni tartışmalara yol açmıştır.

Kanunun 3. Maddesinde öğretmenlik; eğitim ve öğretim ile bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir İHTİSAS mesleği olarak tanımlanmaktadır. Yani uzmanlık mesleği olarak tarif edilmektedir.

Hal böyle iken öğretmenlik eğitimi alan, KPSS genel ve alan bilgisi yazılı sınavlarında başarılı olmuş, mülakatta da başarılı olmuş öğretmenliğe atananları uzmanlık için yeniden sınava almak çelişki değil mi? Bu açıdan bakıldığında kanunun 3. Maddesi ile 5. Maddesi birbiriyle çelişmektedir.

Kanun öğretmenliği, aday öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen ve baş öğretmen basamaklarına ayırmakta, bu ayrım öğretmenlerin çalışma barışını da tehdit etmektedir.  Velilerin ve öğrencilerin gözün de de öğretmen statüsü, bilgisi ve güvenirliliğini tartışılır hale getirecektir.

Öğretmenlerin yaz boyu çalıştıkları, uzmanlık ve başöğretmenlik sınavlarına hazırlandığı bu süreçte sınavların iptal edilip edilmeyeceği belirsizliğini korumuş, öğretmen motivasyonunu  olumsuz etkilemiştir.

Genel olarak kanuna , özel olarak ta sınavlara karşı çıkan tüm eğitim sendikaları taleplerine olumlu cevap alamamıştır.

Kanunun yürütme durdurma istemli iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmuş, Yüksek Mahkeme talebi esastan görüşmeye ve ilgili tarafları sözlü olarak dinleme kararı vermiştir.

19 Kasım’da yapılacak uzmanlık ve başöğretmenlik sınavları öncesinde Anayasa Mahkemesinin kararının yetişmeyeceği düşünüldüğünde bu sınavların kazanları ve kaybedenleri açısından alınacak her türlü karar olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Ekonomik kaygılarla öğretmenlerin neredeyse tamamının girmek zorunda kaldığı bu sınavlar, eğitime ve öğretime olumlu katkısı olmayacak,  aksine öğretmen motivasyonunu olumsuz etkileyecektir.

24 Kasım Öğretmenler Günü’nün yaklaştığı bu günlerde müjdeli haberler bekleyen öğretmenler için, güzel haberler gelmesini diliyor, öğretmenlerimizin bu özel gününün kutluyor, her halükarda sınavlara girecek öğretmenlerimize başarılar diliyorum.

Sağlıklı, mutlu, BAŞARILI günler diliyorum…

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.