Dolar 32,5139
Euro 34,9187
Altın 2.436,58
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

MUHTEŞEM GECE!

Samsun’da Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu’nun gecesine katılanlar hem hüznü hem de coşkuyu aynı anda yaşadı

MUHTEŞEM GECE!
REKLAM ALANI
31 Ocak 2022 20:25 | Son Güncellenme: 31 Ocak 2022 20:42

Genel merkezi Samsun‘da bumunan Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu tarafından Mübadelenin 99’uncu yıl dönümünde düzenlenen birlik beraberlik gecesinde çok önemli mesajlar verildi. Dernek Başkanı Salih Meriç, “Mübadeleden kalan kültürel mirasın korunmasını istiyoruz” dedi.

UNUTULMAZ ANLARA TANIKLIK
Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu tarafından Mübadelenin 99’uncu Yıl dönümü nedeniyle düzenlediği birlik, beraberlik ve anma gecesi, Derebahçe Tesisleri’nde geniş bir katılımla gerçekleşti. Geceye katılan CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçıoğlu ile çok sayıda mübadil vatandaş, unutulmaz anlara tanıklık etti.

2 MİLYON İNSAN ETKİLENDİ
Pasta kesiminin yapıldığı ve sanatçı Ümit Kurşun’un birbirinden güzel Balkan ezgilerini seslendirdiği gecede bir konuşma yapan Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih Meriç, çok önemli mesajlar verdi. “Türkiye ve Yunanistan arasında 30 Ocak 1923 tarihinde imzalanan zorunlu nüfus mübadelesi (değişimi) sözleşmesinin üzerinden 99 yıl geçti. 100’üncü yılın eşiğindeyiz” diyerek sözlerine başlayan Meriç, kısaca şunları söyledi:

“Bu sözleşme uyarınca Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar Yunanistan’a, Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanlar Türkiye’ye gönderildi. 18 Ekim 1912 tarihinden sonra yurtlarını terk edenleri de kapsamına alan bu sözleşmeden yaklaşık 2 milyon insan etkilendi. Mübadeleye tabi tutulanlar; evlerini, işyerlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını; kısaca yaşamlarını geride bıraktılar. Yaşamlarını yeniden kurmak için çok zor şartlara göğüs gerdiler. Mübadil olmanın acısını yaşayanların çocukları ve torunları olan bizler her yıl mübadelenin yıldönümlerinde anma ve hatıralarımızı paylaşma etkinlikleri düzenliyoruz. Savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitiren aile büyüklerimizi saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz.

VİZESİZ ZİYARET HAKKIMIZ
Bugünkü Yunanistan sınırları içinde kalan yerleşim yerlerinden göç edenlerin çocukları ve torunları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizler de Yunanistan vatandaşı olan Rum Ortodoks mübadiller gibi aile büyüklerimizin doğdukları topraklara seyahat kolaylığı sağlanmasını ve vizesiz olarak ziyaret etmek hakkını kendimizde görüyoruz. Bu haklı ve insancıl talebimizin Avrupa Birliği yöneticileri tarafından dikkate alınması istiyoruz. İki halk arasına örülen vize duvarının kaldırılmasını tekrar tekrar talep ediyoruz. Vizesiz ziyaret imkanı sağlanıncaya kadar çok girişli ve uzun süreli vize verilmesini talep ediyoruz.
Mübadeleden kalan kültürel mirasın korunmasını istiyoruz.”

Salih Meriç konuşmasını, “İstemleri dışı evlerini terk ederek göç yollarında yaşamını yitirenleri ve yeni hayatlarını kurmak için her türlü fedakarlık ve gayret ile bizlere bugünleri emanet edenleri saygı ve rahmetle anıyor, çekilen acılar bir daha yaşanmasın diyoruz” sözleriyle sona erdirdi.

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.