SAMSUN’DA ORTAK TEPKİ ÖĞRETMENLER İSYANDA!
Eğitim Sen’in çağrısıyla bir araya gelen 14 eğitim sendikasının ortak kararıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı iş bıraktı. Öğretmenler 7 yıl sonra ilk defa iş bırakma eylemi yaparken alanlardaki coşku da oldukça yüksekti
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim-Sen) çağrısıyla bir araya gelen Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-SEN ve Engelsiz Eğitim Sen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı mücadelelerini ortaklaştırdı. 14 sendikanın ortak kararıyla öğretmenler yurdun dört bir yanında iş bıraktı.
MESLEK ONURUMUZ VE ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN
Samsun’da düzenlenen ortak basın açıklamasında da sendika üyesi öğretmenler, ortak taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Ersin Gür tarafından yapılan basın açıklamasında, “Meslek onurumuz ve çocuklarımızın geleceği için eğitim emekçileri olarak bugün greve çıkıyoruz” dedi.
KARİYER BASAMAKLARI SINAVI İPTAL OLSUN
Kanunla birlikte gelen kariyer basamakları sınavıyla öğretmenler arasındaki eşitsizliğin derinleştiğini öne süren Ersin Gür, “Kanun, öğretmenlik mesleğinin sorunlarına çare olmak bir yana var olan sorunları daha da artırdı. Kanun, bizlerin görüşlerinin de alınarak yeniden düzenlenlenmesini ve 19 Kasım’da yapılacak kariyer basamakları sınavının iptal edilmesini istiyoruz” diye konuştu.
İŞTE ORTAK TALEPLER
İş bırakan öğretmenler olarak yurdun dört bir yanında alanlara çıkarak taleplerini yinelediklerini belirten Ersin Gür, bunlardan bazılarını şu şekilde sıraladı:
-Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi.
-Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması.
Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi.
-Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi.
-Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi.
-Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.
DEMOKRATİK EĞİTİM MÜCADELESİ
Ersin Gür açıklamasının son bölümünde ise, “Eğitim-Sen olarak bir kez daha söylüyoruz: Haklarımız yok sayılsa da emeğimiz değersizleştirilmeye çalışılsa da geleceğimiz belirsizliğe mahkûm edilse de inanıyoruz ki kamusal nitelikli, laik, bilimsel, demokratik bir eğitim mücadelesinde, hep birlikte ve yan yana durduğumuz müddetçe başarılı olabilir, bu gidişatı değiştirebiliriz” ifadelerini kullandı.
Fatma SINAN