SUÇLULARIN KORKULU RÜYASI OLACAK!
Samsun OMÜ’de yetiştirilen görev köpeği ’Pars’, düzenlenen törenle Emniyet Müdürlüğü’ne teslim edildi
Samsun’da, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Afet Eğitimi ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Arama Kurtarma Birimi’nce yetiştirilen Belçika Malinois cinsi görev köpeği Pars, Samsun Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapmak üzere teslim edildi.
OMÜ’DE TÖRENLE TESLİM
26 aylık olan görev köpeği Pars, OMÜ Afet Eğitimi ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde düzenlenen program ile OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın tarafından Samsun İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş’a teslim edildi. Branş eğitimleri kapsamında uyuşturucu, bomba ve benzeri alanlarda uzmanlaştırılacak olan Pars, eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından Samsun Emniyet Müdürlüğü bünyesinde vatandaşların güvenliği için görev yapacak.
ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI
Programda OMÜ Afet Eğitimi ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ilgili bilgi veren Prof. Dr. Fatma Aydın, “Merkezimizde 4 personel görev yapmaktadır. Ayrıca arka planda, hem öğrencilerimizden hem de akademisyenlerimizden oluşan 27 kişilik bir ekip yer almaktadır. Bu ekip, Türkiye’de ilk defa arama kurtarma çalışmaları için akredite olan bir ekiptir. Ekibimizin birçok çalışması bulunmaktadır. Bunlardan biri de köpek eğitimleridir. Bu kapsamda Dost adlı bir köpek yetiştirdik. Bu çalışmanın çıkış noktası, ekibimizin Kahramanmaraş depreminde arama kurtarma çalışmalarına katılması ve orada bir arama köpeğinin ne kadar önemli olduğunun farkına varılmasıdır. Ekip, deprem bölgesinden döndükten sonra bu köpeğin eğitimlerine başlamıştır” dedi.
AKREDİTE EDİLEN TEK KÖPEK
Dost adlı köpeğin eğitimlerinin sonunda İçişleri Bakanlığı tarafından açılan bir sınava girdiğini, sonucunda akredite olduğunu hatırlatan Rektör Aydın, “Böylece Türkiye’de üniversiteler arasında akredite edilen tek köpek olmuştur. Diğer köpeğimizin adı ise Pars’tır. Pars, 2023 yılında doğmuştur. Bu köpeğimiz de arama için eğitilmiş bir köpektir. Kendisine ne gösterilirse onu bulabilmektedir, bomba ve narkotik maddeleri tespit edebilme yeteneğine sahiptir” diye konuştu.
EMNİYET MÜDÜRÜNDEN TEŞEKKÜR
Samsun Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş ise, “Bizim çalışmalarımızda köpekler birinci derecede yardımcı oluyorlar. Pars’ın özellikle narkotik suçla mücadele konusunda arkadaşlarımıza birinci derecede katkı sunacağını değerlendiriyoruz. Bu nazik davranışlarında dolayı rektörümüz ve ekibine teşekkür ediyoruz” dedi.






