Dolar 32,5610
Euro 34,8935
Altın 2.430,12
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

TBMM gündeminde Samsun Şahin Dağları

TBMM gündeminde Samsun Şahin Dağları
REKLAM ALANI
13 Aralık 2019 17:41

Toprağın üstü daha değerli

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü’nün 2020 yılı bütçe tasarısı görüşmelerinde, Kavak-Havza arasındaki Şahin Dağları’nda yapılan altın arama çalışmalarını gündeme getiren İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, toprağın üstünün altından daha değerli olduğu uyarısında bulundu.

BOR ZENGİNİ TÜRKİYE
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, 4,5 milyar tonluk dünya bor rezervinin yaklaşık 3,3 milyar tonluk bölümünü elinde bulundurduğunu, “Maalesef, Türkiye, bor rezervinin yüzde 73.39′ lük bölümünü elinde bulundurmasına rağmen, pazarın yaklaşık yüzde 59.39’una hitap etmektedir. Dünyada yıllık bor tüketimi yaklaşık 4 milyon ton civarındadır. Bu 4 milyon tonluk dünya tüketimini dikkate aldığımız takdirde, dünyaya yaklaşık sekiz yüz, sekiz yüz elli yıl yetecek miktarda bor rezervine sahibiz, diğerleri de yıllık dünya tüketiminin yaklaşık üç yüz elli yılına tekabül eden rezervlere sahip. Bunun anlamı şu: Türkiye çok önemli bir bor zengini durumundadır” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN DIŞA BAĞLILIĞINI SIFIRLARIZ”
Dünya bor pazarının yaklaşık 2,4 milyar dolar olduğunu da vurgulaya Yaşar, ” Türkiye’nin bu pazardaki payı da 1,13 milyardır. Yani pazardaki payımız, maalesef, toplam elimizdeki rezervlerle doğru orantılı değildir. Bor madenini, diğer yakıtlara alternatif enerji ve yakıt kaynağı olarak kullanabilir isek enerji konusunda Türkiye’nin dışa bağımlılığını neredeyse sıfırlamış oluruz. Bugün, Enerji Bakanlığının, bütçesinin yaklaşık yüzde 50’sini ithal ettiği göz önüne alınırsa bunları Bor Enerji, BOREN Araştırma Grubu ciddi oranda tahlil eder ve bu enerji kaynaklarını üretebilirsek enerji sorununu da ciddi oranda çözmüş oluruz” dedi.
BOR, ÜLKEMİZİN GELECEĞİDİR
Türkiye’nin, bor madenlerinin özelleştirilmesine, yabancı dayatmalara ve tasfiyelere asla ödün vermemesi gerektiğini de dile getiren Bedri Yaşar, “Duyuyoruz ki bor madeninin de diğer varlıklarımız gibi özelleştirilmesi düşünülüyor. Bu konuda ülkemizin bor madenleri, millî çıkarlar ve hassasiyetler göz önünde bulundurularak 2840 sayılı Kanun’daki ‘Bor madenleri devletçe işletilecektir’ hükmü asla ve asla değiştirilmemelidir. Bor, ülkemizin geleceğidir, stratejiktir, asla ve kata özelleştirme kapsamına alınmamalıdır. Türkiye’de özel bor ürünleri üretecek teknolojileri, yerli bor sanayisini öncelikle kurmalıdır. Bu teknolojiler konusunda devlet, özel sektör, üniversite eş güdümü sağlanıp iş birliğine gidilmelidir. Doğal olarak, Türkiye dışarıya satarak elde ettiği gelirin daha fazlasını özel bor ürünleri alırken dışarıya ödemektedir.
Enstitü daha etkin bir şekilde kullanılmalı, yerli yatırımcılara teşvik ve destek sağlanmalıdır; iş dünyasıyla iş birliği içerisinde çalışmalıdır” vurgusu yaptı.
“ŞAHİN DAĞLARI, KAZ DAĞLARI’NIN AKIBETİYLE AYNI OLMAZ”
Yerin üstünün her zaman yerin altından daha değerli olduğunu vurgulayan Bedri Yaşar, “Biz bunu Kaz Dağları’nda gördük, ne manaya geldiğini hep beraber yaşadık. Ümit ediyorum ki Samsun’da da böyle bir ruhsat var. Şahin Dağları, Kaz Dağları’nın akıbetiyle aynı olmaz ama görünen o ki bizim bütün bu feryatlarımıza rağmen işlemlerde de bir geri adım yok. İnşallah, Şahin Dağları’nın akıbeti de Kaz Dağları’nın akıbetiyle aynı olmaz diyorum” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.