Dolar 32,5258
Euro 34,9344
Altın 2.439,87
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

‘140 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ’

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, “Türkiye’nin yeni büyüme hikayesi, Ar-Ge ve teknolojinin önderliğinde yüksek katma değerli üretimle yazılacaktır” dedi

‘140 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ’
REKLAM ALANI
27 Ocak 2021 15:18 | Son Güncellenme: 27 Ocak 2021 15:19

Milletvekili Fuat Köktaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde konuşmasını gerçekleştirdi.

EMEK YOĞUN EKONOMİDEN
BİLGİ YOĞUN EKONOMİYE…
Türkiye’yi teknolojik üretimde, Ar-Ge’de daha ileriye taşımakta kararlı olduklarını belirten AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, “Kanun Teklifinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Bilgi Teknolojileri Kurumu olmak üzere 3 kurumun koordinasyonunda yürütülen çalışma yer almaktadır. Yürürlük ve yürütme dahil 25 maddeden oluşmaktadır. Emek yoğun ekonomiden, bilgi ve teknoloji yoğun ekonomiye geçişin en önemli parametrelerinden biri de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, kısaca Teknoparklar’dır” dedi.

2016 yılında yayımlanan Ar-Ge Reform Paketi ile tasarım merkezlerinin de desteklenmesinin önünün açıldığını hatırlatan Fuat Köktaş, “Bu kanun değişiklikleri ile birlikte Teknoloji, Ar-Ge ve Tasarım faaliyetlerinde hatırı sayılır yol alınmıştır. Buna göre 2001 yılından itibaren 87 tane Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulmuş olup, bunlardan 72 tanesi faal iken diğerleri yapılaşmalarını tamamlama aşamasındadır” diye konuştu.

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ ARTIRILDI
Bugün itibariyle Teknoparklarda Ar-Ge çalışması yürüten firma sayısı 6 bin 335’e yükseldiğine dikkati çeken Köktaş, “Faaliyet gösteren Ar-Ge Merkezi sayısı bin 243’e, faaliyette olan Tasarım Merkezi sayısı ise 363’e ulaşmıştır. Her 2 merkezde toplam 140 bin 239 kişi istihdam edilmektedir” bilgisini verdi.

ELEKTRİKLİ EKSKAVATÖR
KÖSTEBEK TÜNEL MAKİNASI
Teknopark ve Ar-Ge çalışmalarının meyvesini verdiğini belirten Fuat Köktaş, “Covid-19 ile birlikte tüm dünyanın peşine düştüğü yoğun bakım solunum cihazı, ülkemizin sistem tasarımı yerli, prototipi geliştirilen ilk ve tek MR görüntüleme sisteminin, yerli ve yenilikçi MR görüntüleme çalışmaları yürütülmekte, yine bir Ar-Ge merkezi ürünü olan, ülkemizin ilk elektrikli, akıllı ve sıfır emisyonlu ekskavatörü, Sanayi Bakanlığımızca desteklenen Ar-Ge merkezince, köstebek adı verilen tünel açma makinası bunlara örnektir” dedi.

GİRİŞİMCİLERE DESTEK
Yerli ve milli imkanlarla üretilen İHA’ların, tekerlekli, zırhlı muharebe araçlarının, temel eğitim uçağı HÜRKUŞ’un, jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET’in, büyük ses altı rüzgar tünelinin’ de arge çalışmalarının sonuçlarına örnek olarak verilebileceğini ifade eden Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, “yeni teklif ile teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulmasına karar verilen değerlendirme kurulunda teknoloji konusunda faaliyet gösteren yetkin kurum, kuruluş sayısı arttırılmakta, ülkemizde Ar-Ge yenilik ekosisteminin önemli aktörlerinden olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi yönetici şirketlerinin, bünyelerinde yer alan kuluçka merkezlerini Bakanlıkça belirlenecek şartlar çerçevesinde bölge dışında da açabilmelerine imkân tanımakta ve bu şartlar çerçevesinde girişimcilerin destek, teşvik ve muafiyetlerden yararlandırılması amaçlanmaktadır” diye konuştu.

BÜYÜMENİN YENİ HİKAYESİ
“Türkiye’nin yeni büyüme hikayesi, Ar-Ge ve teknolojinin önderliğinde yüksek katma değerli üretimle yazılacaktır” ifadesini kullanan Fuat Köktaş, “Bu hikâyede başrolü siyasi istikrar, güçlü hükümet, yenilikçi özel sektör ve nitelikli beşerî sermaye paylaşacaktır.Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin komisyon görüşmelerinde destek veren, katkı sağlayan TBMM’deki parti, milletvekilleri ve komisyon üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.