Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 21°C

‘150 MİLYON DOLAR’lık İHRACAT POTANSİYELİ!

162 farklı ürünün üretildiği BAT Samsun fabrikası’nın yıllık 150 milyon dolarlık ihracat geliri potansiyeli olduğu açıklandı

‘150 MİLYON DOLAR’lık İHRACAT POTANSİYELİ!
REKLAM ALANI
26 Haziran 2023 17:49

162 farklı ürünün üretildiği BAT Samsun fabrikası, Avrupa’nın ihracat merkezlerinden bir tanesi. Samsun’dan dünyanın farklı coğrafyalarına kesilmiş tütün, işlenmiş tütün ürünleri ve filtre ihracatı yapıyor.

FABRİKA DİREKTÖRÜ AÇIKLADI
Küresel anlamda BAT ekosisteminin en ileri üretim üslerinden biri olan Samsun’da ayrıca “yeni kategori” denilen, ısıtmalı sigaralara yönelik kıyılmış tütün de üretilebiliyor. Bu yeni kategoriye özel tütün üretim kapasitesinin yıllık 7 bin ton olduğunu söyleyen BAT Samsun Fabrikası Direktörü İlker Öğretir, “Normal sigaralarda kullanılan işlenmiş tütünün kilosu ortalama 10 dolar seviyesindeyken, ısıtmalı ürünlerde kullanılan işlenmiş tütünün kilosu yaklaşık 15 dolar seviyesinde” dedi.

 İHRACAT

‘YATIRIMLAR YAPMAYA HAZIRIZ’
Yasal kısıtlamalar yüzünden, bu ürünü işleyip yurtdışına ihraç edemediklerini söyleyen İlker Öğretir “Biz bunu kıyılmış tütün halinde satabiliyoruz. Ama regülasyonlar gereği, nihai kullanıcı için paketleyip ihraç etmemiz yasak. Ancak üretim izni olan ülkelerdeki fabrikalara, ‘yarı mamul’ olarak satabiliyoruz. Burada Türkiye’nin ilk aşamada yaklaşık 120 ila 150 milyon dolar (yaklaşık 3,8 milyar TL) gibi bir ihracat geliri potansiyeli var. Biz bu ürünleri Türkiye’de; iç pazara yönelik bir satış düşüncesinde değiliz. Türkiye bu konuda, ihracat üssü olabilir. Fırsat kaçmış değil; izin verilmesi halinde önümüzde büyük bir potansiyel, Türkiye’de yeni yatırım imkânı ve dolayısıyla istihdam faydası var. İhracat anlamında, şirket olarak o yatırımları yapmaya ve 6 ila 12 ay arasında ihracata çevirmeye hazır durumdayız” diye konuştu.

19 MAYIS İLÇESİ İÇEN
‘ATIK SUYU’ PROJESİ
BAT Samsun Fabrikası Direktörü İlker Öğretir, fabrikalarının 162 farklı ürünün üretildiğini ve Avrupa’nın ihracat merkezlerinden bir tanesi olduğunu belirterek, “Küresel anlamda BAT ekosisteminin en ileri üretim üslerinden biriyiz. Aynı zamanda örnek tesislerinde de biriyiz. Örneğin, tüm BAT ekosisteminin en büyük güneş enerji tarlası İzmir-Aliağa’da Temmuz ayı içinde devreye alınacak. 5.5 milyon euro yatırım değerine sahip bu tesis, kullandığımız enerjinin yüzde 25’ini karşılayacak. İkinci adım olarak ise önümüzdeki yıl, 6.5-7 milyon euroluk; yüzde 30’unu karşılayacak ek yatırımı devreye alacağız. Mesela sadece bunun karbon azaltımındaki etkisi 1.200 ton. Samsun Belediyesi ile BAT ortak bir çalışma yapıyoruz. Samsun Belediyesi’yle yaptığımız anlaşmayla, yaklaşık 30 bin kişinin yaşadığı 19 Mayıs İlçesi’nin atık suyu, su arıtma tesislerinde temizlenecek” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.