Dolar 32,5604
Euro 34,9941
Altın 2.423,19
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

31 Aralık’a kadar süre tanındı Vergi affı çıkıyor mu?

Vergi borcu yapılandırmasına ilişkin düzenlemenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmesinin ardından başvuruların ne zaman alınacağı araştırılmaya başlandı

31 Aralık’a kadar süre tanındı  Vergi affı çıkıyor mu?
REKLAM ALANI
30 Ekim 2020 15:34

Kamuoyunda vergi affı olarak bilinen vergi borcu yapılandırmasına ilişkin düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Vergi yapılandırma ile ilgili bazı sorular gündeme geldi. Yapılandırma yapmak isteyen vatandaşlar başvuru tarihlerini araştırıyor. Peki, vergi affı ne zaman çıkacak? Vergi borcu yapılandırma başvurusu ne zaman? İşte son gelişmeler.

AF DEĞİL YAPILANDIRMA
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş yaptığı açıklamada, vergi affı olmadığını vergi yapılandırması olduğunu duyurdu. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bir af değil yapılandırma yani yeniden kolay ödenir hale getirme durumu olacak. O yüzden borçların silinmesi söz konusu değil ancak faiz ve gecikme cezalarında indirimler yapılabilecek.

BAŞVURUSU NE ZAMAN?
Yapılandırma işlemleri, vergi ve prim yapılandırma kanununun yasalaştığı tarihten itibaren 31 Aralık’a yapılabilecek. TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve Genel Kurulu gündemine giren vergi ve prim yapılandırma kanununun yasalaşması halinde kamu borçları için 31 Aralık’a kadar yapılandırma başvurusunda bulunulabilecek. 31 Ağustos 2020’den önceki ödenmemiş su, atık su ve katı atık ücreti borçlarının da taksitle ödenmesini sağlayacak düzenleme, salgın önlemlerini içine alan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu kapsamında kesilen cezaları ise kapsamıyor.

TÜRMOB’DAN BİLGİLENDİRME
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), TBMM Genel Kurul gündemine gelen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Hakkında Kanun Teklifi’ne komisyon aşamasında eklenen borç yapılandırması önergeleriyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Bu çerçevede yapılandırmanın bazı detayları şöyle:

SON BAŞVURU 31 ARALIK
Düzenlemeye göre, yeniden yapılandırmaya konu olacak alacakların vadesi 31 Ağustos 2020 tarihi dikkate alınarak belirlendi. Yasa hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların 31 Aralık 2020 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Ticaret Bakanlığı’na, il özel idarelerine, belediyelere ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına (YİKOB) bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitinin 31 Ocak 2021, SGK’ya bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitinin ise 28 Şubat 2021 tarihine kadar, diğer taksitlerinin ise ikişer aylık dönemler halinde azami 18 taksitte ödenmesi gerekiyor.

AÇILAN DAVA VARSA İPTAL
Yeniden yapılandırılmış borçların ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde hesaplanan Yİ-ÜFE tutarlarının yüzde 90’ı silinirken, ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. Ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerden bir yılda iki veya daha az taksitin ödenmemesi halinde, eksik taksitin izleyen ayın sonuna kadar gecikme zammıyla ödenmesi halinde, yapılandırma hakkı devam edecek. Yapılandırmadan yararlanacakların açtıkları davalar varsa, bunlardan vazgeçmeleri istenecek.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.