Dolar 32,5649
Euro 34,9847
Altın 2.420,19
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Atakum’da kadınlara 2’şer adet inek dağıtacak olan Başkan Cemil Deveci: ‘BEN KÖYLÜ ÇOCUĞUYUM!’

İlçesinde ‘Jersey Irkı İnek Dağıtımı Projesi’ni başyatan Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, köylü kadınlara, “Siz olmazsanız biz aç kalırız” diye seslendi

Atakum’da kadınlara 2’şer adet inek dağıtacak olan  Başkan Cemil Deveci:  ‘BEN KÖYLÜ ÇOCUĞUYUM!’
REKLAM ALANI
23 Ekim 2020 18:35

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’ninş, ilçenin kırsal mahallelerinde yaşayan yurttaşlara sözünü verdiği çalışmalardan biri olan ‘Jersey Irkı İnek Dağıtımı Projesi’nin paydaşları, bir araya geldi.

HER KADINA 2’ŞER JERSEY İNEĞİ
Atakum Belediyesi Eğitim ve Eğlence Merkezi’nde gerçekleştirilen resepsiyona ileleri ile birlikte katılan kadınlar, Başkan Av. Cemil Deveci ve Karadeniz Rotary Kulübü yöneticileri ile buluştu. Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ve Samsun Karadeniz Rotary Kulübü’nün uluslararası destek fonları ile finans sağladığı, ‘Bir kadına bir inek verin ve dünyayı değiştirmesini izleyin’ sloganıyla yürütülen proje kapsamında Atakum’un kırsal mahallelerinde yaşayan 25 ihtiyaç sahibi kadına 2’şer adet süt verimi yüksek Jersey ırkı inek dağıtılacak.

‘KRAVATLI OLDUĞUMUZA BAKMAYIN’
Projenin ilk safhasında Atakum’un kırsal mahallelerinde yaşayan ve hayvancılık yapmak isteyen 25 kadın belirlendi. Yararlanıcıların tespitinde şehit ve gazi yakını, ailesinde engelli birey bulunan ve dar gelirli kişilere öncelik tanındı. Gecede bir konuşma yapan Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci şunları söyledi:

“Sizler bizim böyle kravatlı gömlekli olduğumuza bakmayın. Dünya nüfusunun 3’te 1’i açlıkla karşı karşıya. Özellikle bu korona, daha evvel bizim gibi insanların söylediği ama çok net anlaşılamayan bu açlık sorununu herkese anlattı. Açlık dünyanın ve Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesi. Hani diyordu ya cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ‘Köylü milletin efendisidir.’ Anlamadık ne dediğini. Ama şimdi çok iyi anlıyoruz. Köylü milletin efendisidir. Eğer siz yoksanız biz de aç kalırız.

‘ELİNİZDEN TOPRAĞINIZI ALDILAR’
Ben ne yiyeceğim yarın? Sizin ürettiklerinizden yiyeceğim. Eğer siz üretmiyorsanız ki bugüne kadar üretmediniz, ürettirmediler. Elinizden topraklarınız alındı. Çocuklarınız asgari ücretle şehirlere kaydırıldı. İstanbul’da çocuklarınız var işsiz şu anda. Toprağınız var. Gidip göremiyorsunuz. Onlar size gelemiyorlar. Türkiye büyük zorluklar yaşıyor. O zaman o çocukları yanlarınıza alacak bir süreci başlatmamız gerekiyor. Bu proje küçük bir proje ama daha başlangıç. Türkiye’nin her yerinde dünyanın her yerinde insanlar tarımda, tarlada nasıl üretebiliriz, karnımızı nasıl doyurabilirizin peşindeler. Bu korona birçok can aldı aramızdan ama böyle bir faydası da oldu. Onun için köylerinizi terk etmeyin.”

‘BEN BİR ORMAN KÖYÜ ÇOCUĞUYUM’
Çocukluğunun köyde geçtiğini kaydeden Başkan Deveci, “Ben bir köy çocuğuyum. Hatta orman köyü çocuğuyum. Hakan Bey bana bu projeyi anlatırken Jersey ırkından bahsettiğinde, benim babam yanımdaydı. Jersey düvesinden bahsettim. Dedi ki, ‘Sen çobanlık yaptın o kadar. Zamanında ovamızda, köyümüzde baktığın büyükbaş hayvanların cinsi Jerseydi. Onlar dağ bayır demeden keçi gibi gezerler. Öyle yem ihtiyaçları da diğer büyükbaşlar gibi yüksek değildir. Kendi yavrularına kendileri bakarlar. Sen de o hayvanın sütüyle beslendin. Kardeşlerin de aynı şekilde o sütle beslendi. Ben birinizin bile ciddi bir hastalık geçirdiğini hatırlamıyorum’ dedi. Atakum’da bizim köyümüzde, bizim bölgemizde bunu zenginleştireceğiz. İddiayla söylüyorum. 2 Jersey düvesinin aylık getirisi Atakum Belediyesi’nde asgari ücretle çalışan birinin aylığına bedel arkadaşlar. Bir de burada kira ödeniyor ve yaşam pahalı. Sizler kendi evinizde oturuyorsunuz. Kira ödemiyorsunuz. Evinizin bahçesinden domatesi, marulu taze toplayıp sofranıza götürüyorsunuz. Tavuğunuzun taze yumurtanızı kullanıyorsunuz” dedi.

‘TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAĞIZ…’
Başkan Cemil Deveci, ilçede bilimsel tarım yapılacağını da belirterek, “Ziraat mühendisleri yanınızda olacak. Veteriner hekimler yanınızda olacak. Ziraat ve veteriner teknisyenleri yanınızda olacak. Hayvan nasıl sağlıklı ve hijyenik koşullarda saklanır? Temizlemesi nasıl olur? Evde, damda, avluda, bahçede marul, domates, biber nasıl yetişir? Doğru tohum nedir? Sağlıklı tohum nedir? Verimli tohum hangisidir? Bu konularda hepiniz eğitileceksiniz. Hep beraber Türkiye’ye örnek bir kent olacağız” diye konuştu.

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.