Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C

‘İŞTEN AYRILMA ŞARTI’

Geçtiğimiz haftalarda Anayasa Mahkemesi, hizmet akdine bağlı olarak çalışan sigortalının, SGK’dan yaşlılık aylığı talebinde bulunabilmesi için çalıştığı işten ayrılmasını öngören kuralı iptal etmişti. SGK söz konusu iptale ilişkin açıklamalarda bulundu

‘İŞTEN AYRILMA ŞARTI’
REKLAM ALANI
31 Mart 2021 15:19

SGK’dan emekli olup çalışmaya devam edenler ile ilgili açıklama geldi. Anayasa Mahkemesi’nin emeklilik için işten ayrılmasıyla ilgili düzenlemeyi iptal etmesine ilişkin açıklamalarda bulunan SGK, aylık bağlanabilmesi için işten ayrılmak gerektiğini duyurdu.

SON DAKİKA GELİŞMESİ
Emekli olup aynı işyerinde devam etmek isteyen çalışanlar için son dakika gelişmesi yaşandı. Anayasa Mahkemesi’nin, 506 sayılı eski Sosyal Sigortalar Kanunu’nun emeklilik dilekçesi vermek için işten ayrılma zorunluluğuna dair hükmünü iptal etmesinin ardından, çalışanlar meraklı bekleyiş içerisine girmişti.


SGK AÇIKLIK GETİRDİ
Genelgede, Anayasa Mahkemesi’nin 506 Sayılı eski Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 62’nci maddesindeki düzenlemeyi iptal ettiği ancak aynı kanunun “Yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için sigortalının çalıştığı işten ayrılması ve yazılı istekte bulunması şarttır” şeklindeki 60’ıncı maddesiyle ilgili iptal kararı vermediği vurgulandı.
2008’de yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun ile hem 60 hem de 62’nci maddenin yürürlükten kaldırıldığı belirtilen genelgede, 2008’den sonra yaşlılık aylığı talebinde bulunanlara aylık bağlanabilmesi için işten ayrıldıktan sonra dilekçe verilmesi gerektiği ifade edildi..

BORÇ ÇIKARILANLAR DİKKAT!
SGK’nın 2018/38 Sayılı Genelgesi uyarınca, emeklilik dilekçesi verdiği tarihte işten ayrılmadığı sonradan tespit edilenlere yersiz ödenen aylıklar için borç çıkarıldığı anımsatılan genelgede, AYM’nin kararı doğrultusunda değişiklik yapıldığı kaydedildi.
Buna göre, 30 Eylül 2008 tarihinden önce dilekçe verenler hakkında işlem yapılmayacak ve aylıkları ödenmeye devam edilecek.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.