Dolar 32,5217
Euro 34,9267
Altın 2.455,59
BİST 9.888,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

ARTAN SICAKLIK VE KURAKLIK

ARTAN SICAKLIK VE KURAKLIK
REKLAM ALANI
15 Şubat 2021 14:52

Tarım ve gıda güvenliği bakımından başlıca tehditler arasında küresel ısınmanın tarım üzerindeki olumsuz etkisi vardır. Dünya nüfusunun sürekli artış gösterdiği, buna karşın besin üretiminin çeşitli abiyotik stres faktörlerinin etkisiyle azalmaktadır.Abiyotik stresin, verimi yaklaşık olarak %50 oranında düşürdüğü belirlenmiştir. Önemli düzeyde verim kayıplarına neden olan abiyotik stres faktörlerinin etkilerinin önümüzdeki yıllarda, küresel mevsim değişiklikleri nedeniyle daha da artacağı tahmin edilmektedir. Dünyada kullanılabilen alanların farklı stres faktörlerinden etkilenme oranları dikkate alındığında; kuraklık %26 oranla en yüksek orrna sahip olup, bunu %20 oranla mineral madde stresi, %15 oranla soğuk ve don stresi takip etmektedir. Bunların haricinde kalan %29’luk alanın diğer stres faktörlerinden etkilendiği, toplam kullanılabilen alanların sadece % 10’luk kısmının herhangi bir stres etkisi altında olmadığı belirtilmektedir.
Tarımsal üretimin yapılabilmesi bakımından abiyotik stres faktörlerden birisi olan sıcaklık çok kritik bir öneme sahiptir ve yüksek ya da düşük sıcaklık şeklinde bitki büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Tuzluluk ve kuraklıkla birlikte düşük ve yüksek sıcaklık streslerinin gelecekte bitkisel verimliliği azaltacak en önemli faktörler arasında olacağı tahmin edilmektedir. Sıcaklığın bitkiler üzerine etkilerinin; bitkinin tür ve cinsine, bitkinin gelişme döneminlerine, bitkinin ekolojik isteklerine, sıcaklığın miktarına , sıcaklığın süresine, bağlı olarak değiştiği gösterülmektedir. Bitkilerin aktif büyüme dönemleri belirli bir sıcaklık arasında gerçekleşmektedir. Her bitki türünün optimum fonksiyon gösterdiği bir sıcaklık sıcaklık değer aralığı vardır. Bu aralık dışında bitkiler normal fonksiyonlarını gerçekleştiremezler ve büyüyemezler.
Çoğu ülkede tarımsal üretimde ciddi bir tehdit oluşturan sıcaklık artışları üretimde ciddi kayıplara neden olabilir. Sıcaklı artışlarının arttması bitkisel üretiminde verim kayıplarını oluşturarak, kıtlık için zemin hazırlamaktadır. Bu sıcaklı artışının yaşanmasında en çok tropikal iklim özelleri olan yerler en çok etkileneceklerdir. Sıcaklık artışının bitkilerde hasat zamanlarını öne alarak, tarımsal üretim yetiştirme dönemlerini de olumsuz etkileyebilmektedir.
Türkiye’de su sorunu sıkıntısını en aza düşürebilmek için mevcut su kaynaklarımız yağışlı ve kurak dönemlerde iyi yönetilmeli ve sürekli artan su ihtiyacı iyi kontrol edilmeli, su tasarrufu sağlanmalı, bütün sektörlerde su kullanım etkinliğini en verimli şekilde ayarlamak gerekmektedir.

Yüksek Ziraat Mühendisi
Kübra Karatoprak

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.