Dolar 32,3868
Euro 35,0513
Altın 2.325,75
BİST 9.131,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

AŞIRI TUZ TÜKETİMİ VE HİPERTANSİYON

Bafra’da Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi bulunan Diyetisyen Ahmet Selman Duman anlatıyor.

AŞIRI TUZ TÜKETİMİ VE HİPERTANSİYON
REKLAM ALANI
5 Kasım 2018 21:09

Yemeklerimizi lezzetlendirmek ve aroma vermek için kullanılan tuzu Türk milleti olarak fazlasıyla tüketiyoruz. Hatta yemeklerin tadına bakmadan tuz atabiliyoruz. Vücuda fazla alınan tuzun ne gibi etkiler bıraktığını, nelere yol açtığını inceleyeceğiz.
TUZUN İÇERİĞİNDEKİ SODYUM
Öncelikle tuz kullanımının olumlu etkilerinden bahsetmek istiyorum. Tuzun içeriğinde bulunan sodyum ve klorür elementleri vücudumuzun temel bileşenlerindendir. Vücuttaki kan basıncının düzenlenmesinde, sinirlerin uyarılmasında, kas sağlığının gelişmesinde, vücut pH değeri ve hidrasyonun düzenlenmesinde etkilidir. Vücutta yaşanan sodyum eksikliği kas kasılmaları ve krampları, sinir sistemi bozuklukları, çarpıntı sorunlarını beraberinde getirebilir. Vücut için yeterli sodyumu 5 gr tuzdan karşılayabilirken Türk milletinin günde ortalama 15 gr tuz tüketmesi ciddi ve ölümcül sorunlara yol açabiliyor. En  başında da HİPERTANSİYON geliyor.
HİPERTANSİYON GELİŞİMİ
Türkiye günde 15 gr tuz tüketimi ile en fazla tuz tüketen ülkeler arasında. Aşırı tuz ve tuzlu besinlerin tüketimi kan basıncına kötü anlamda etki ediyor ve ortaya toplumumuzun %30’unda görülen başta Hipertansiyon yani yüksek tansiyon olmak üzere; kalp-damar hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, ödem problemlerini ortaya çıkarıyor. Son zamanlarda Tarım bakanlığı ve Gıda politikaları kurulunun ekmeğin ve peynirin tuz içeriklerini sınırlandıracak kararlar alması günlük tuz tüketimini aşağı çekmesine karşın yine de oranlar çok yüksek ilerlemektedir. Türkiye İstatistik Kurumunun 2017 raporuna göre hipertansif hastaların ölüm oranı %9 ancak, hipertansiyonun yol açtığı kalp rahatsızlıklarında ölüm oranı %40 olarak belirlenmiştir. Fazla tuz tüketimine bağlı olarak gelişen hipertansiyonun önlenmesi ve etkilerinin azaltılması adına Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketiminin 5 gramı aşmamasını önermektedir.

TUZ KULLANIMININ AZALTILMASINA YÖNELİK ÖNERİLER

  • Yemeklerin tadına bakılmadan tuz eklemesi yapılmamalıdır.
  • Yemek esnasında sofrada tuz bulunmamalıdır.
  • İyotlu tuz kullanılmalıdır.(Özellikte hipotiroidi hastaları)
  • Peynir, zeytin, salamura besinler, pastırma, turşu gibi içeriğinde fazla tuz bulunan besinler sınırlandırılmalıdır.
  • Konserve yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Tuz kullanımının azaltılması adına yemeklerde baharatlar kullanılmalıdır.
  • Hazır soslar ve hazır çorbalar kullanılmamalıdır.
  • Günlük taze sebze-meyve tüketilmelidir.
  • Alışveriş yaparken besinlerin etiketi okunarak tuz içerikleri kontrol edilmelidir.

Beslenmeniz sağlığınız, sağlığınız beslenmeniz olsun.

 

REKLAM ALANI