Dolar 32,5089
Euro 34,5693
Altın 2.491,93
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Ayasofya Camii kılınan cuma namazı ile açıldı

Cuma namazıyla 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde 4 minareden 4 müezzin tarafından öğle ezanı okundu ve cuma namazı kılındı.

Ayasofya Camii kılınan cuma namazı ile açıldı
REKLAM ALANI
24 Temmuz 2020 19:40

Ayasofya’da 86 yıl sonra ilk cuma namazı kılındı… Ayasofya Camii’nde 4 minareden 4 müezzin önce sela, ardından ezan okudu. Sünnet namazı sonrası kılıç geleneğiyle hutbe okuyan Diyanet İşleri Başkanı, farz namazını kıldırdı. Cuma namazında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra birçok siyasetçi ve çok sayıda davetli saf tuttu. Erdoğan, namaza 350 bin kişinin katıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cami içinde Kur’an-ı Kerim okudu. Erdoğan, Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk 6 ayetini okurken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş program sonunda dua etti.

86 YIL SONRA İLK EZAN

Duaların ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu, cemaat 86 yıl sonra ibadete açılan camide kılınan ilk namazda secde etti.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanı sıra çok sayıda davetli ve vatandaş da cuma namazını kıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da kadınlara ayrılan bölümde namazını eda etti.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde, 86 yıl sonra cuma namazını kılmak ve tarihi ana tanıklık etmek için çeşitli illerden İstanbul’a gelen çok sayıda vatandaş da alanın dolması nedeniyle cuma namazını Yenikapı etkinlik alanında kıldı.

Sünnet namazının ardından hutbe okuyan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, farz namazını kıldırdı.

YÜZ BİNLER AKIN ETTİ

Cuma namazıyla birlikte 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ilk namazı kılmak isteyen vatandaşlar, sabah ezanıyla birlikte bölgeye akın etti.

Camiye giden 11 noktada kurulan güvenlik noktalarında yoğunluk oluşturan vatandaşlar, saat 10.00’da bölgeye alınmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katılımının beklendiği açılış töreni nedeniyle bölgeye çok sayıda yerli ve yabancı turistin de geldiği görüldü.

Geniş çaplı güvenlik önlemlerin alındığı bölgede, çok sayıda polis ekibi konuşlandırıldı.

 

NAMAZ KILMA ALANLARI DOLDU, GİRİŞLER DURDURULDU

Vali Ali Yerlikaya, “Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu. Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu.” dedi.

TRAMVAY SEFERLERİ DURDURULDU

İstanbul Valiliğinin Twitter hesabından yapılan duyuruda, şunlar kaydedildi:

“Tarihi Yarımada’da sağlık açısından aşırı yoğunluk oluşmaması için İBB tarafından Bağcılar-Kabataş Tramvay Hattı’nda Kabataş-Eminönü seferleri durdurulmuştur. Hacıosman-Yenikapı Metro Hattı’nda trenler Haliç ve Vezneciler istasyonlarında durmayacaktır.” denildi.

BİNLERCE KİŞİ KOŞMAYA BAŞLADI

Vatandaşlar geceden itibaren gelerek Ayasofya’nın çevresinde beklemeye başladı. Gülhane Parkı’nın önündeki yolda bekleyen binlerce kişinin girişine sabah saatlerinde izin verildi. Arama noktasından geçiş yapan vatandaşlar Ayasofya’ya koşarak gitti. Ayasofya’ya yakın noktalara gelenler ise seccadelerini yerlere sererek namaz vaktinin gelmesini beklemeye başladı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin daha yakınında olmak isteyen vatandaşlar ise birbirleriyle yarıştı.

Trabzon’dan geldiğini belirten İsmail Kaya, ” Çok sevinçliyim bu günleri bize gösteren devletimize şükranlarımı arz ediyorum. Biz gençlik yıllarımızda açılması için çok uğraştık bugüne nasip oldu ” derken, Kocaeli’den 17 kişi geldiklerini ifade eden Naci Kazak, ” Buraya yürürken bile çok heyecanlı yürüdük. Bu bizim için çok farklı bir gurur, bu gururu burada yaşamak istedik onun için buradayız ” dedi. Eskişehir’den ailecek geldiklerini belirten Sefa Sadıç, ” Çok heyecanlıyız, Cuma namazı kılmakta nasip olacak bize. Çok coşkulu bir kalabalık var. Bu ilk cumada da bulunmak nesiller boyu bizim evlatlarımıza, torunlarımıza anlatabileceğimiz bir hatıra olarak kalacak ” diye ifade etti.

BARİYERİ AŞTILAR

Ayasofya’ya girmek isteyen vatandaşlar güvenlik kontrol noktalarında yoğunluk oluşturdu. İlerleyen saatlerde bariyer önündeki kalabalık arttı. Çemberlitaş yönünde bariyerleri aşan kalabalık koşarak Ayasofya’ya ilerledi.

ALMANYA’DAN GELDİLER

Ayasofya’ya girmek isteyen vatandaşlar güvenlik kontrol noktalarında yoğunluk oluşturmaya başladı. Almanya’da Ayasofya’nın açılışına geldiğini belirten İsmail Arslan, “Almanya’dan 3 günlüğüne gelebildik. Allah’a Şükür Ayasofya’nın tekrardan cami olmasına bizde şahit olmak istedik” dedi.

“DİYARBAKIRLILAR ‘DA AYASOFYA’DA OLSUN”

Ayasofya’nın açılışı için Diyarbakır’dan açılış için gelen İbrahim Yalçıntepe ise “Ayasofya için Diyarbakır’dan geldik. Ayasofya fetihin sembolü olduğu için dedik ki Diyarbakırlılar da Ayasofya’da olsun. Dedelerimiz burada ki maneviyatını yaşayalım. Cumhurbaşkanımıza özellikle teşekkür ediyoruz” diye konuştu

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.