Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 20°C

BAFRA TARİH FIŞKIRIYOR!

Samsun’un Bafra İlçesi İkiztepe Höyüğü’nde 1974 yılından bu yana devam eden kazılar ile 6 bin yıllık tarihe ışık tutuluyor

BAFRA TARİH FIŞKIRIYOR!
REKLAM ALANI
16 Ağustos 2023 18:19

Samsun’un Bafra İlçesi’nde 15 bine yakın arkeolojik buluntunun ortaya çıkarıldığı İkiztepe Höyüğü’ndeki kazılarla ilgili bilgi veren Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, 1974 yılından bu yana İkiztepe’de kazı çalışmalarının yapıldığını hatırlattı.

BAFRA

İKİZTEP’DE 700’DEN FAZLA MEZAR
Bölgede 700’den fazla mezar alanı bulunduğuna dikkat çeken Beyazıt, İkiztepe’nin Türkiye’nin en uzun kazılarından biri olduğunu aktardı. Kendisinin kazı başkanlığında 2021 yılından bu yana kazılar yapıldığını belirten Beyazıt, öğrencilik döneminde ilk kazı yaptığı yerlerden biri olması sebebiyle İkiztepe’nin kendisi için çok özel olduğunu ifade etti.

ÇOK BÜYÜK YANGINLAR MEYDANA GELMİŞ
Karadeniz’in en eski dönem kazısı olması sebebiyle büyük önem taşıdığını aktaran Beyazıt, kendisinin önderliğinde ekibinin kazıların üçüncü dönemini gerçekleştirdiğini vurguladı. İkiztepe’de geleneksel ahşap mimarinin kullanıldığını anlatan Beyazıt, “Bulduğumuz kalıntılardan anlıyoruz ki burada çok büyük yangınlar yaşanmış. İkiztepe 4 tepeden oluşuyor. 4 tepe de çağdaş dönemlerde yerleşmelere sahne olmuş. Bu tepenin en önemli özelliği hem mezarlık alanı hem de yerleşim alanı olarak kullanılmış. Üst katmanlarda mezarlıklar bulunurken alt tabakalarda yaşam alanı kalıntıları bulunması nadir bir olay” dedi.

BAFRA

4 MEZAR YERİ DAHA BULUNDU
Son yapılan kazılarda 4 mezar yeri daha bulduklarını açıklayan Beyazıt, “Bu mezarların molozların kazılarak içine yerleştirildiğini anlıyoruz. Eski çağlarda çeşitli ölü gömme gelenekleri var. Anadolu’da farklı ölü gömme gelenekleriyle karşılaşıyoruz. İkiztepe’de ise Anadolu’da karşılaştığımız bacaklar karna çekik ana rahmi şeklinde gömülme geleneklerinden farklı olarak düz sırt üstü ölülerin gömüldüğünü görüyoruz. Kollar bacakların yanlarına uzatılmış bir gömü biçimi var. İkiztepe’deki mezarların özelliği yanında bir takım eşyalarla gömülmesi. Bu tabii ki sonraki yaşam inancıyla da ilgili. İnanç sistemleriyle ilgili de çok şey görüyoruz” diye konuştu.

TARIMDAN ÇOK HAYVANCILIK YAPILIYORDU
İkiztepe’nin o dönem daha sık ormanlarla kaplı olabileceğini ifade eden Beyazıt, bulunan hayvan kemiklerine baktıklarında daha çok hayvancılıkla ilgilenen toplumların yaşadığını ve Kızılırmak’a kıyı olan bir yerleşim olması sebebiyle su ürünlerinin de çokça tüketildiğini çıkan kemiklerden ve midye gibi deniz ürünü kabuklarından anladıklarını ifade etti. Kuş kemiklerine çok fazla rastladıklarını bildiren Beyazıt, geyik domuz, keçi ve koyun kemiklerine de sıklıkla rastladıklarını belirtti. Kazı Başkanı Beyazıt, bu kalıntıların insanların daha çok hayvansal gıdalarla beslendiğini gösterdiğinin altını çizdi.

BAFRA

PALEOİKLİM ÇALIŞMALARI GELECEK YIL
Arkeoloji biliminin diğer bilim alanlarıyla birlikte çalışması gerektiğini söyleyen Beyazıt, önümüzdeki yıl içinde peleoiklim çalışmaları yapılmasının planlandığını, bunun içinde karot örnekleri alınacağını, bu sayede o dönemin iklim koşullarına daha iyi ışık tutulacağını vurguladı.

KAFATASI AMELİYATLI İSKELETLER
Daha önceki yıllarda yapılan kazı çalışmalarında bilinçli olarak kafatası ameliyatı geçirmiş iskeletlere rastlandığını kaydeden Beyazıt, bu iskeletlerde yapılan araştırmalarda ameliyat yapılan iskeletler üzerinde yapılan araştırmalarda; bazılarının uzun yıllar yaşadıkları, bazılarının ise tümör tarzı farklı hastalıklardan hayatını kaybettiğini, bazılarının da hemen öldüğü bilgilerine ulaştıklarını söyledi.
İkiztepe Mahallesi Muhtarı Necati Coşkun yaptığı açıklamada gençlik dönemlerinden bu yana kazı alanında çalıştığını ve her gelen kazı başkanına da ellerinden gelen yardımı yapmaya gayret ettiğini söyledi.
İHA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.