Dolar 32,3844
Euro 34,7287
Altın 2.432,75
BİST 9.986,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Bafra ve Alaçam İlçeleri ‘ERİKLİ FAY’ hattında

MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) verilerine göre Samsun’un Bafra ve Alaçam ilçelerinden diri olmayan (Aktif Değil) Erikli Fay hattı geçiyor.

Bafra ve Alaçam İlçeleri ‘ERİKLİ FAY’ hattında
REKLAM ALANI
29 Ocak 2020 16:08

ERİKLİ FAYI
MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) verilerine göre Samsun’un Bafra ve Alaçam ilçelerinden DİRİ OLMAYAN (AKTİF DEĞİL) Erikli Fay hattı geçiyor. Erikli Fayı; Bafra ilçesine bağlı, Alaçam ve Ozan köy merkezilerinden geçerek Derbent Barajını ortalayarak Terzili, Kamberli, İlyaslı, Ortadurak, Müstecep köylerinden geçiyor.

Daha sonra Alaçam ilçesine bağlı Taşkelik, Sancar, köyleri ile İncirli – Gökçeboğaz köylerinin arasından, Alaçam ilçe merkezini ise ortalayarak geçiyor ve Etyemez köyünün deniz kısmında sona eriyor. MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) tarafından yayınlanan son haritada ERİKLİ FAYI; “Ters Fay ve Bindirme Fayı” olarak işaretlenmiş durumda ve Bafra Ovası ile Bafra – Alaçam – Yakakent ilçe karayolunun deniz kısmı ise “Ayrılmamış Kuvaterner Çökelleri” olarak işaretlenmiş.

Ters Fay ve Bindirme Fayı Basınç altında kayaçların çarpışması sonucunda gelişen faylanma, ters faylanma olarak isimlendirilir. Normal fay hareketinin tersi yönde, bu sefer asılı blok (3), taban bloğuna (4) göre yukarı yönlü doğru hareket gerçekleştirir. Ters faylar, fay düzleminin eğim açısına göre, değişik isimlerle ifade edilir. Eğim derecesi 45° den az olanlara küçük açılı ters fay,  45° den büyük olanlara büyük açılı ters fay, 10°-35° arasında olanlara BİNDİRME FAYI (thrust), eğim açısı çok düşük olanlara da (0°-1°) örtü fayı veya nap (overthrust, nappe) denir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.