Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

BAŞKAN DEMİR MORALİ

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği’nin(SİMDER) konuğu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Yıl sonuna doğru ve bahar aylarında konut satışları artacak” dedi

BAŞKAN DEMİR MORALİ
REKLAM ALANI
10 Eylül 2023 19:34

SİMDER tarafından gerçekleştirilen Cumartesi Sohbetleri Kahvaltı Programı’nın bu haftaki konuğu Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse oldu. SİMDER Başkanı Yunus Güney, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak-Temmuz dönemi verilerine göre Samsun’da konut sektörünün yüzde 60 daraldığını söylerken Başkan Mustafa Demir, önümüzdeki aylarda tersi bir durum yaşanacağına inandığını söyledi.

'Konut satışı artacak!..'

‘SEKTÖRDE CİDDİ DARALMA VAR’
Dernek üyeleri ve misafirlerle yapılan kahvaltı sonrası konuşan SİMDER Başkanı Yunus Güney, Kahramanmaraş merkezli depremler ve enflasyon nedeniyle tüm sektörlerde ivme kaybı olduğunu ve konut sektörünün de bundan etkilendiğini belirtti.
İvme kaybı ve daralmanın TÜİK verilerine de yansıdığını belirten Güney, “Samsun’da 2021-2022 Ocak Temmuz dönemine nazaran 2023 aynı dönemde konut satışlarında yüzde 60’a yakın azalma var. Ocak Temmuz dönemlerinde, 2021’de Samsun’da satılan konut sayısı 25 bin 268, 2022’de 25 bin 349. 2021 ve 2022’de hemen hemen aynı sayıda konut satılmış. 2023’te ise Ocak Temmuz döneminde 12 bin 191 konut satılmış. 25 bin 349’dan 12 bine düşmüşüz. Yani yaklaşık yüzde 60’a yakın bir düşüş var. Bu satılan konutların da yüzde 75’i ikinci el konut. Sıfır konut satışı Samsun genelinde yüzde 75’e yakın düşmüş. Bu çok ciddi daralmaya işarettir” dedi.

'Konut satışı artacak!..'

Başkan Mustafa Demir, müteahhitlerle kahvaltıda buluştu.

TALEP YÜKSEK İKEN ARZ AZALDI
Konut sektöründeki daralmanın enflasyonist ortamı daha çok tetikleyeceğini ve kiraların artmasına sebep olacağını belirten Yunus Güney, “Muhtemelen diğer sektörler de bir şekilde yaşıyor bunu ama yapı sektörünün bu şekilde daralması demek kiraların artması demek. Yapıdaki enflasyonist ortamın çok yükselmesi demek Dikkat ederseniz kira artışlarını yüzde 25’le sınırlamak için yasa çıkarılıyor ama yasalar bir yere kadar. Türkiye’nin yıllık konut arzı 900 binlerden 600 binlere kadar düştü. Yıllık Türkiye genelinde 350 bine yakın daha az konut arzı var. Talep çok yüksek iken arz azaldı. Bu da fiyatlara etki ediyor ister istemez” diye konuştu.

'Konut satışı artacak!..'

SİMDER Başkanı Yunus Güney, hükümetten yeni bir konut kredi kampanyası başlatmasını beklediklerini söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, hedeflenen projeler ile Samsun’un şehir olarak çok farklı bir konuma geleceğini belirtti. “İnşaat sektörü Türkiye’de en az 30-40 yıl trendi düşmeden devam edecek bir sektör” diyen Demir, kentsel dönüşüm projelerine özellikle büyük önem verdiklerini belirtti. Samsun için kentsel dönüşümün büyük öneme sahip olduğunu belirten Demir, “Karasamsun’dan Belediyeevleri’ne kadar o çanakta yeni bir Samsun için hazırlığımızı yapıyoruz. Öncesinde Saathane, Subaşı, Belediyeevleri, Cumhuriyet Meydanı derken merkezi ihya ediyoruz. Yolcu aktarma merkezi de tamamlandı. Şu anda çok ciddi bir canlanma, kıymetlenme ile şehir yeniden güç kazanıyor. Yine aynı tarzla bütün o çanak tekrar ihya edilecek. Eski Samsun eski günlerine aratmayacak şekilde tekrar geri dönecek” ifadelerini kullandı.

Samsun’da konut sektörünün diğer illere göre daha iyi durumda olacağını düşündüğünü belirten Demir, “Talep kısılması şu anda çok ciddi bir baskı yapıyor ama bu duruma rağmen özellikle yıl sonu kış ayları ve bahar aylarında Samsun’da konut satışlarında diğer yerlere göre ciddi bir fark olacağını zannediyorum. Çünkü insanların çok beğendiği, yerleşmek istedikleri yatırım yapmak istediği, Samsun’un dikkat çektiği bir dönemi yaşıyoruz” diye konuştu.

'Konut satışı artacak!..'

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.