‘BİR YEMİN ETTİK Kİ…’
Samsun Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, TTB’nin iktidar tarafından hedef haline getirildiğini belirterek, “Baskılarla mücadele edecek birikim ve inanca sahibiz” dedi
Samsun Tabip Odası Yönetim Kurulu, basın toplantısında, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması için açılan davaya, Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya verilen hapis cezalarına ve hekimlere yönelik uygulamalara tepki gösterdi.
Samsun Tabip Odası Başkanı Faysal Çadır, Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada, “Söylemimiz, talebimiz bellidir; toplumumuzun sağlıklı olması. Biliyor ve söylüyoruz ki bu, ancak sağlığa bütünlüklü yaklaşımla mümkündür. Bunun için de bireylerin ve toplumun ekonomik, siyasal, çevreyle ilgili sosyal, fiziksel ve biyolojik iyilik halinin tam olması gerekir. Öncelikle tüm sağlık çalışanlarının insanca yaşayabileceği, emeklerinin karşılığını alacağı geliri ve çalışma koşulları sağlanmalıdır” dedi.
‘TÜM İNSANLAR İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’
İktidarın meslek örgütlerine dönük baskı uyguladığını öne sürerek, mücadele vurgusunda bulunan Faysal Çadır, ayrıca şunları söyledi:
Bizler insanlık tarihiyle aynı geçmişi paylaşan hekimlik sanatına gönül verenleriz; Canlıların yararına her türlü ayrıcalık ve özgünlükle, her canlıyı eşsizliğiyle tedavi eden bir yaşatma çabasını ortaya koyanlarız; Ve yaşatma sanatımız barış ve huzurla anılmıştır her zaman… Bundandır her canlı için, ayrım yapmadan tüm insanlar için, sadece tedavi eden değil aynı zamanda koruyan sağlık için mücadelemiz.
ÖYLE BİR YEMİN ETTİK Kİ….
Biliriz ki; toplum sağlıklıysa biz sağlıklıyız, biz sağlıklıysak toplum sağlıklı… Yine biz biliriz ki; bilim ve tıbbın kaygısı toplumsa, canlıların sağlığıysa, onu savunmak cesaret gerektirir. Hekimlik Andı aldığımız bu sorumluluğun topluma verilmiş bir garantisidir. Yani bizi susturacaklarını zannedenler bilsin ki; Bizler öyle bir yemin ettik ki dönmeyiz, dönemeyiz. Hipokrat’lardan, İbn-i Sina’lardan, Nusret Fişek’lerden bize emanettir; topluma verdiğimiz bu söz, bu cesaret, bu sağlık ve emek mücadelesi.
İNSANCA YAŞAM KOŞULLARI
Söylemimiz/talebimiz bellidir. Toplumumuzun sağlıklı olması. Biliyor ve söylüyoruz ki, bu ancak sağlığa bütünlüklü yaklaşımla mümkündür. Bunun için de bireylerin ve toplumun, ekonomik-siyasal-ekolojik-sosyal-fiziksel ve biyolojik iyilik halinin tam olması gerekir. Öncelikle tüm sağlık çalışanlarının insanca yaşayabileceği, emeklerinin karşılığını alacağı geliri ve çalışma koşulları sağlanmalıdır.
‘Devlet vatandaşın sağlığını korumak zorundadır’ ilkesi gereği sağlık hizmeti tüm halkımız için parasız olmalıdır. Sağlık sisteminin temelini birinci basamak sağlık hizmetleri oluşturmalı, basamaklı bir sağlık sistemi modeline geçilmelidir. Mezuniyet öncesi ve sonrası tıp eğitimi yeniden nitelikli hale getirilmelidir. Bilim ve Teknoloji kar amacıyla değil, mevcut ve gelecekteki toplumsal ihtiyaca göre kullanılıp geliştirilmelidir.”
Nisanur ÖZYURT