Dolar 32,5020
Euro 34,7689
Altın 2.491,95
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Çalışanlar dikkat! O parayı alabilirsiniz…

Çalışanlar dikkat! O parayı alabilirsiniz…
REKLAM ALANI
13 Mayıs 2019 13:06

Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte özellikle oruç tutan çalışanların yemek paraları veya ticketlarında ortaya çıkan kesintiler dikkat çekiyor. Ramazan’da oruç tutacağını beyan eden işçiye öğle yemeği verilemeyeceği için yemek ücreti verilebilirken, oruç tutması nedeniyle çalışanın alacağı ticket ya da yemek kuponunda da herhangi bir kesinti yapılamıyor

Ramazan’ın gelmesiyle birlikte bazı işyerlerinde iftar düzenlemeleri, ramazan kolisi vermek ve vardiya düzeninin yeniden kontrol edilmesi gibi düzenlemeler yaşanırken, büyük işyerlerinin önemli bir bölümü de çalışanlarına yemek veriyor. Ancak eğer işyerinde ticket veya kupon veriliyorsa, oruç tutsun, tutmasın bütün çalışanlara aynı miktarda ticket veya kupon verilmeye devam edilmek zorundadır. Yani oruç tutuyor diye çalışanın ticket veya kuponu kesilemez. İşverenin işçiye oruç tutup tutmadığını sorma hakkı bulunmazken, işçinin de böyle bir soru karşısında cevap verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat işyerlerinde yemek hizmeti dışardan alındığı durumlarda işverenin işçiye bu soruyu sorma imkânı bulunmaktadır. İşçi tarafından verilecek cevaba göre gelecek yemeğin sayısının belli olduğu düzende, işverenlerin bu soruyu genellikle mail üzerinden sorması cevap alabilmesini kolaylaştırır. Vardiyalı işlerde çalışanlar evlerinde iftar yapamayabiliyor.
Vardiyaları iftar saatine denk gelenler için işveren planlama yaparak işçilerini iftara gönderiyor. Oruçlu işçilerin önemli bir bölümü de iftara kadar ara dinlenmesi kullanmayıp erken paydos etmek istiyor. Ancak bu kanunen uygun değil. İşveren isterse oruçlu işçilere iftarda evde olmaları için izin verip, daha sonra bunu günlük 11 saat sınırını aşmadan telafi ettirebilir. İşçiye ayni yardım yapan ama vergilendirmesi konusunda hatalı işlem yapan, nakdi yardım yapması durumunda bunu prime esas kazanca dahil etmeye işveren ise para cezası alabilir. Bu nedenle işverenlerin bu konuda hassas davranmaları ve konuyla ilgili mevzuata uyum göstermeleri gerekmektedir. Bu kapsamda, işyerinde her ramazan koli dağıtan veya ramazan yardımı yapan işveren, işçilerine kıdem tazminatı öderken bu tutarları da hesaba katmalıdır.
İFTAR YEMEĞİ VERGİDEN MUAF
İşverenler tarafından verilen öğle yemeğinin vergiden muaf olması ile, işçisine vereceği iftar yemeği de aynı tutarı aşmadığı sürece vergiden muaftır. Bu tutar, günlük 19 TL, KDV dahil ise 20.5 TL’dir. Yani bir işveren, 19 TL’yi aşmayan iftar yemeği için gelir vergisinden muaf tutulur. İşyerlerinin pek çoğunda işçilere ramazan kolisi şeklinde ayni yardımlar verilmektedir. Son dönemde süpermarketlerin hediye çeklerinin de bu amaçla kullanıldıkları görülüyor. Bu durumda ramazan kolisinin net bedeli brüte çevrilecek ve çalışanların bordrolarında gösterilecektir. Dolayısıyla gelir vergisi ve damga vergisi de devreye girecektir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.