Dolar 32,5237
Euro 34,8431
Altın 2.488,16
BİST 9.537,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

‘ÇEVRE YOLU’ ÇAĞRISI!

Dönem Sözcüsü Cevat Öncü, Samsun’da birbiriyle entegre haline getirilememiş ulaştırma problemleri yaşandığını belirterek, “Doğu-Batı çevre yolları en
kısa sürede projelendirilmeli” dedi

‘ÇEVRE YOLU’  ÇAĞRISI!
REKLAM ALANI
8 Ocak 2023 18:00 | Son Güncellenme: 8 Ocak 2023 18:07

Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB), ocak ayı olağan toplantısı İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Samsun Şubesi’nde gerçekleştirildi. 2 bölüm halinde gerçekleşen toplatının ilk bölümünde SAOB bileşenleri, kent ve bölge sorunlarını masaya yatırdı. SAOB Dönüm Sözcüsü Cevat Öncü, Samsun’un ulaştırma problemlerine değinerek, doğu-batı çevre yolu projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

'ÇEVRE YOLU' ÇAĞRISI!‘EN KISA ZAMANDA PROJELENDİRİLSİN’
Samsun’un ve bölgenin sorunlarını dile getiren SAOB Dönem Sözcüsü Cevat Öncü, “Kentimiz ve bölgemizde birbiriyle entegre haline getirilememiş, yeterince çeşitlendirilmemiş ulaştırma problemleri yaşanmaktadır. Bu anlamda Samsun’un ve bölgenin çok önemli ihtiyacı olan Samsun doğu ve batı çevre yollarının en kısa sürede projelendirilerek yapımına başlanması, Samsun Ankara Samsun uçak seferlerinin sayı ve planlama bakımından yeterli düzeye getirilmesi gerekmektedir” dedi.

'ÇEVRE YOLU' ÇAĞRISI!DEPREM MASTER PLANI HAZIRLANMALI
Deprem ve sel olaylarına da dikkat çeken Cevat Öncü, “Samsun ve bölge kentlerimizde deprem ve aşırı yağışlar, üst düzey risk unsuru olarak bulunmaktadır. Bölgenin topografik yapısı da göz önüne alınarak Samsun ve bölge kentlerimiz için Deprem Master Planları hazırlanması gerekmektedir. Bölgemizde pek çok şehir ve yerleşim alanlarında akarsu taşkın yataklarının imarlı veya kaçak şekilde yapılaşmasına göz yumulmakta, yeterli dere ıslahları ve altyapılarda oluşturulmadığı için doğa olayları ciddi şekilde can ve mal kaybına neden olarak afete dönüşmektedir. Bu yetmezmiş gibi her 10 yılda bir bu son denilerek çıkartılan imar afları ile hem kaçak yapılaşma özendirilmekte hem de kontrolsüzce inşa edilmiş pek çok kaçak yapı vatandaşın kendi beyanı ile yasal hale getirilerek adeta kendi riski kendi boynuna asılmaktadır. Bu teknik konularda SAOB bileşenleri olarak bilgi birikimimize ve deneyimlerimizi kentlerimiz ve bölgemizin hizmetine sunmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

'ÇEVRE YOLU' ÇAĞRISI!

MESLEK GRUPLARI VE HAYAT STANDARTLARI

İnşaat mühendislerinin hak ettikleri ücreti alamadıklarını da belirten Öncü, “Meslek mensuplarımızı neredeyse tamamına yakın hak ettikleri ücretleri elde edememekte ve hayat standartlarını hak ettikleri düzeye çıkaramamaktadırlar. Doktorlarımız, eczacılarımız sağlık alanında, baromuz hukuk alanında, teknik odalarımız kendi meslek alanlarında yaşanan sorunları dile getirmekte ve çözüm önerilerini ortaya koymaktadırlar” diye konuştu.

‘ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİM KALİTESİ ARTMALI’
Üniversitelerde kontenjanlara kota getirilmesi gerektiğini kaydeden Öncü, “Bölgemizde ve pek çok şehrimizde gerekli fiziki şartları tamamlanmadan, yeterli akademik kadroları oluşturulmadan siyaset ve popülizm uğruna pek çok bölüm açılmakta ve çok düşük puanlarla öğrenci kabul edilmektedir. Hal böyle olunca her yıl mezun olan on binlerce kişi adeta işsizler ordusuna katılmakta veya ucuz iş gücü olmaktadır. Üniversitelerde kontenjanlara kota getirilmeli ve eğitimin kalitesi yükseltilmelidir” dedi.

MESLEK GRUPLARINA YAPILAN SALDIRILAR
Mesleklere yapılan saldırıları kınadıklarını sözlerine ekleyen Öncü, “Son yıllarda doktora, eczacıya, mimara, avukata ve diğer meslek gruplarına karşı hızla artan tehdit, saldırı ve cinayet olayları gerekli önleyici ve caydırıcı tedbirler alınarak sonlandırılmalıdır” diye konuştu.

ADALETE GÜVEN ENDEKSİ HIZLA DÜŞERKEN
Adalete olan güvenin sarsıldığını sözlerine ekleyen SAOB Sözcüsü Öncü, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Maalesef kuvvetler ayrılığı ilkesinin zayıfladığı ve adalete güven endeksini hızla düşmekte olduğu ülkeler arasında yer almaktayız. Sansür yasası olarak da adlandırılan düzenlemelere fikir özgürlüğü alanında daralmalar yaşandığını düşünüyoruz. Adalete ve hukuka güvenin üst seviyeleri çıkartılması için topyekun gayret içerisinde olmamız gerekmektedir. Adalet herkese lazımdır. Adaletin zayıfladığı bir ülkede insanlar kendilerine huzur ve güven içerisinde hissetmezler.”

Cevat Öncü, bölgesel ve meslekler sorunlarını ve çözüm önerilerini ortaya koyan kent ve bölge raporları hazırlayarak siyasilere ve şehri yönetenlere iletmeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

CHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİNDEN ZİYARET

Toplantının ikinci bölümüne ise CHP Samsun Milletvekileri Neslihan Hancıoğu ve Kemal Zeybek, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel katılarak, kent ve bölge sorunlarına ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

'ÇEVRE YOLU' ÇAĞRISI!

Nisanur ÖZYURT

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.