Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

LİSELERE GEÇİS SİSTEMİ (LGS)

LİSELERE GEÇİS SİSTEMİ (LGS)
REKLAM ALANI
7 Nisan 2022 10:30 | Son Güncellenme: 29 Haziran 2022 17:42

 

Ülkemizde eğitim ve öğretimde kademeler arasında geçiş sistemi sınavlara dayalı, seçme ve sıralama ölçme değerlendirme yoluyla yapılmaktadır.

Üniversitelere ÖSYM yaptığı merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile liselere ise MEB tarafından merkezi olarak yapılan Liselere Geçiş Sistemi sınavları ile öğrenci alınmaktadır.

Her iki sistemde yıllar içerisinde sık sık revize edilmiş, ancak istenilen sonuçlar başarı bir türlü elde edilememiştir.

2022 LGS Sınav Kılavuzu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. LGS ‘ye başvurular 4-14 Nisan tarihleri arasında otomatik alınacak, sınav 5 Haziran’da yapılacaktır. Çoktan seçmeli 50 sözel, 40 sayısal olmak üzere 90 soruluk sınav aynı gün 2 oturum halinde gerçekleşecektir.

Geçen yıl LGS sınavına 1 milyon 4928. Sınıf öğrencisi başvurmuş,  sınava katılım %83 olmuştur. Sınava giren öğrencilerden 358 bini tercih yapmış, 168 bini sınavla öğrenci alan nitelikli okullara(!) yerleşmiştir.

2021 LGS’de puan ortalaması 268.35 , 400-500 puan aralığında öğrenci oranı ise %5’dir.

Bütün bu verilere bakınca sınavın yapılış amacı ile ortaya çıkan sonuçlar maalesef örtüşmemektedir. Sistemin başarılı bir şekilde yürüdüğünü söylemek mümkün değildir.

Sınav giren öğrencinin %95’nin adrese dayalı niteliksiz okullara (!) yerleştiğini gördüğünüzde öğretmen- öğrenci- veli motivasyonun da olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Yıllarca LGS sınavına hazırlanan, stres yaşayan  öğrenciler, çocuklarına her türlü maddi manevi destek veren veliler büyük hayal kırıklığı yaşamaktadır.

Öğrencilerin büyük kısmı adında Anadolu tabiri olan ancak adrese dayalı öğrenci Genel Liselerle avutulmaktadır. Kontenjanları artırılmış, kalabalık sınıflarda, hedefi olmayan öğrencilerle disiplin sorunları ile boğuşan,  eğitim yapmaya çalışan yöneticiler,öğretmenlerde çaresiz kalmaktadır.

Çözüm için çok şey yapılabilir, ancak ivedilikle;

  • LGS ‘ye giriş için ön şartlar getirilmelidir.
  • Rehberlik hizmetlerinin, etkin ve yetkin hale getirilmesi
  • Proje Anadolu Lisesi uygulamasından vazgeçilmesi, sınavla öğrenci alan Anadolu Lisesi sayısının artırılması ve öğrenci kontenjanlarının sınırlandırılması
  • Adrese dayalı öğrenci alan okullardan Anadolu tabirinin kaldırılması
  • Mesleki eğitimin teşvik edilmesi, Meslek Liselerinde eğitimin kalitesinin artırılmasıdır.

Belki de en radikal çözüm 12 yıllık Zorunlu Eğitimin yeniden tartışılması ve gözden geçirilmesidir.

Sağlıklı ve mutlu kalın…

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.