Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

EĞİTİME DAİR

EĞİTİME DAİR
REKLAM ALANI
23 Şubat 2023 08:00 | Son Güncellenme: 22 Şubat 2023 16:40

                                                     AKRAN ZORBALIĞI

Akran zorbalığı günümüzde her eğitim kademesinde karşılaşılan ve eğitimi olumsuz etkileyen en yaygın davranış şeklidir.

Akran zorbalığı, öğrencinin diğer öğrenciyi belli aralıklarla fiziksel, psikolojik v. b olarak rahatsız etme halidir.

Fiziksel ve siber zorbalık şeklinde görülen akran zorbalığının davranış biçimleri vurma, itekleme, zorla eşya-para alma, lakap takma, tehdit etme, küfür etme v.b davranış şekilleridir.

Sosyal ve siber zorbalık ise dışlama, oyuna almama, izinsiz fotoğraf çekip başkaları ile paylaşma, paylaşımlara aşağılayıcı yorum yazma v.b şekillerde karşımıza çıkabilir.

Zorbalık süreci, zorbalığa maruz kalan önce rahatsız olduğu konuyu ailesi ile paylaşabilir veya paylaşmayabilir. Zorbalığı yapan öğrenci ise bunu kimseyle paylaşmaz. Sistematik bir şekilde zorbalığa devam eder.

Zorbalığa uğrayan öğrencide içe kapanıklık, kıyafet ve ders araç gereçlerinde kesik, delik açma, okula gitmeme isteği, eve kapanma ve özgüven eksikliği belirtileri kendini gösterir.

Aileler çocuklarında bu belirtileri gören ebeveynler okul yönetimleri ve rehberlik servisleri ile süratle iletişime geçmeli, çocuklarının arkadaşlarını yakından takip etmelidirler.

Akran zorbalığı ile nasıl mücadele etmek için öncelikle bu davranışları ve akran zorbalığını iyi tanımlamalı, fark edilmelidir.  Ailelerin, öğretmenlerin akran zorbalığı ve mücadele etme yöntemleri konularında bilgilendirilmelidir.

 

Akran zorbalığı dikkate alınmalı, aksi takdirde zorbalığa maruz kalan bir müddet sonra zorba olabildiği gibi fark edilip önlenemezse sonuçları intihar gibi son derece tehlikeli bir hal alabilir.

Zorbalığa yol açan en önemli etken ise öğrencinin ev ortamındaki ebeveyn tutum ve davranışlarını taklit ediyor olma ihmali, ilgisiz ve sevgisiz ev ortamıdır.

Aileler çocuklarının ilgiye, sevgiye desteğe en çok ihtiyacı olduğu zamanlarda yanında olmalı, onların aile- okul ortamında kendilerini güvende mutlu hissetmeleri için her türlü tedbiri almalıdırlar.

Sağlıklı, mutlu, eğitimli kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.