Dolar 32,5531
Euro 34,8789
Altın 2.433,96
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

EĞİTİME DAİR

EĞİTİME DAİR
REKLAM ALANI
9 Mart 2023 08:00 | Son Güncellenme: 8 Mart 2023 17:55

                                                    4 GÜN OKUL 3 GÜN TATİL!

Eğitim ve öğretim bir süreçtir; tekrarı ve devamlılığı esastır. Her kademede anı, dakikası, saati verimli ve etkili geçirilmelidir.

Bizim eğitim sistemimizin temel problemlerinden biri de yıllık çalışma takvimi, ders saatleri ve tatillerdir.

Son günlerde özellikle Finlandiya Eğitim Modeli örnek gösterilerek, haftalık eğitim gün sayısının 4’e indirilmesi ve haftalık tatilin 3’e çıkarılması tartışılmaktadır.

Pandemi sonrası tüm dünyada çalışma saatleri değiştirilmiş, uzaktan, online, home ofis çalışma modelleri yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu tarz modellerde eğitimde de yeni çalışma usullerini gündeme taşımıştır.

Halbuki Finlandiya ülke olarak nüfusu, sosyo-ekonomik, kültürel yapısı ile Türkiye ile kıyaslanabilecek bir ülke değildir. 5. 5 milyon toplam nüfusu olan Finlandiya’nın 4 katı öğrenci var bizim ülkemizde…

Sınıf derslik sayıları, sınıf mevcutları bakımında kesinlikle kıyas edilemez…

Eğitimde haftalık tatilin 3 güne çıkarılmasıyla öğrencilerin daha çok sosyalleşeceği iddia edilmektedir.

Bizim öğrencilerimizin asıl sosyalleşme mekanları okullar ve eğitim ortamlarıdır.

Okuldan ve eğitimden uzaklaşan öğrenciler, bizim ülkemizde risk ve tehlike oluşturan ilgi alanlarına kaymaktadır.

Ders saatleri bakımından da Finlandiya’daki günlük 4 saatlik eğitim süresi, o ülkenin iklimi, coğrafyası ve öğrenci sayısı ile doğrudan ilgilidir.

Eğitimde tatil süreleri bakımından da bizim sistemimiz yaz tatili, 15 tatil, dönem arası tatil, bayram tatilleri, kar tatilleri v.b ile tatil cennetidir.

İllaki dışarıdan bir eğitim modeli alacaksak, Japon eğitim sistemini örnek alalım

 Yılda 240 işgünü .haftada 5.5 gün eğitim, 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise… Disiplinler arası eğitim, okulunu temizleyen öğrenciler v.s

Eğitim sistemimizin daha çok eğitim ve öğretim yapmaya, daha çok okullarımızı açık tutmaya ihtiyacı var. 180 iş günü olarak ilan edilen çalışma iş günlerinin etkin, verimli ve kaliteli eğitimle geçirmek zorundayız. Yoksa dünya ile aramızdaki bilim, fen, gelişme farkını nasıl kapatabiliriz?

Daha çok tatil yaparak mı? Yoksa daha çok çalışarak mı?

“Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkûmdur.”

            M.Kemal Atatürk

Sağlıklı, mutlu ve eğitimli kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.