Dolar 32,3724
Euro 34,7968
Altın 2.412,65
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

EĞİTİME DAİR

EĞİTİME DAİR
REKLAM ALANI
13 Nisan 2023 08:00 | Son Güncellenme: 13 Nisan 2023 02:31

                                                                               19 MAYIS LİSESİ

İstiklal Mücadelesinin ilk ateşinin yakıldığı 19 Mayıs Şehri, İlkadım Şehri Samsun’umuzun güzide eğitim kurumu 19 Mayıs Lisesi …

    Samsun’un eğitim tarihinde mazisiyle, kültürü ile yetiştirdiği insanlarla özel bir yeri olan eğitim markası…

Okulun tarihine baktığımızda 1913 yılında Sultani adı ile eski Atatürk Anadolu Lisesi günümüzde Olgunlaşma Enstitüsü olarak kullanılan tarihi binada eğitim kurumu olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bir dönem yetimhane olarak kullanılan bina, 1927 yılında pansiyonlu Samsun Lisesi olarak eğitim vermeye devam etmiştir.

1952 yılında 19 Mayıs Lisesi adına alan okul, bugün kullanılan binaya taşınmıştır.

2010 yılında sınavla öğrenci alan Anadolu Lisesi statüsüne kavuşmuş, ancak 2018 yılında sınavsız öğrenci- adrese dayalı öğrenci alan bir mahalle lisesine dönüşmüştür.

     Lise Atatürk armalı logosu, sarı lacivertli forması, kültürü ve başarılı eğitim sistemi ile ailelerin çocuklarını okutmak için yarıştığı bir okul olmaktan maalesef uzaklaşmıştır.

19 Mayıs Lisesi değerli devlet adamları, siyasetçiler, iş ve sanat dünyası insanları sporcular yetiştirmiştir. Mezunlar okullarına her zaman maddi ve manevi anlamda sahip çıkarlar, her yıl 19 Mayıs Geleneksel Pilav günlerinde bir araya gelirler, eski günlerini yadederler.

Mezunları biraya getiren 19 Mayıs Lisesi Mezunlar Derneği de başarılı çalışmaları ile okul kültürünü yaşatmaya ve geleceğe taşımaya devam etmektedir.

19 Mayıs Lisesi’nin belki de Türkiye’de hiçbir okula kısmet olmayan bir özelliği daha vardır. Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk 1924 ve 1930 yıllarında 2 kez  19 Mayıs Lisesi’ni ziyaret etmiş. Tarih dersine girerek Türkiye’nin eğitimine ve geleceğine ışık tutan şu sözleri söylemiştir.

‘’ Öğretmenler Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve yaşatacak olan Sizlersiniz. Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür seciyeli nesiller ister. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.’’

Sağlıklı, mutlu ve eğitimli kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. Sedat UYGUN dedi ki:

    Emeğine sağlık hocam.
    Çok teşekkür ediyorum