Dolar 34,8660
Euro 36,6144
Altın 3.049,83
BİST 10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Az Bulutlu
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Per 9°C
Cum 10°C
Cts 11°C
Paz 8°C

EĞİTİME DAİR

EĞİTİME DAİR
REKLAM ALANI
20 Ekim 2022 09:00 | Son Güncellenme: 19 Ekim 2022 18:47

 

MESLEKİ EĞİTİM 

Mesleki eğitim kurumları, insanlara iş piyasasında geçerliliği olan işi yapabilmeleri için gerekli  mesleki bilgi ve becerileri kazandıran eğitim kurumlarıdır.

Mesleki eğitim veren eğitim kurumları;

  • Mesleki Eğitim Merkezleri
  • Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri
  • Çok Programlı Anadolu Liseleri
  • Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleridir.

 

6764 sayılı kanunla ile zorunlu eğitim kapsamına alınan çıraklık eğitimini veren Mesleki Eğitim Merkezleri ortaöğretim diploması verebilen eğitim kurumları haline gelmiştir.

Çıraklık eğitiminde okulda 1 gün eğitim alan öğrenciler diğer 5 gün işletmelerde uygulamalı eğitim alabilmektedir. Asgari ücretin 1/3 oranında maaş da alan bu öğrencilerin sigorta primleri de devlet tarafından ödenmektedir.

Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim alanlardan başarılı olanlara kalfalık, ustalık, usta öğreticilik ve işyeri açma belgesi de verilebilmektedir.

İş dünyasının nitelikli ara eleman ihtiyacının her fırsatta dile getirdiği bu günlerde mesleki eğitim kurumlarımızın alt yapılarının tamamlanması, ortaokul düzeyindeki öğrencilere ve velilere bu eğitim kurumlarının iyi tanıtılması ve anlatılması gerekmektedir.

Her öğrencinin akademik eğitime yönlendirilmesi, üniversite mezunu milyonlarca işsiz ordusuna yenilerini eklemektedir.

Arz ve talep dengesinin gözetilerek, yerel imkanların da göz önünde bulundurularak planlanacak mesleki eğitim programları hem iş dünyasının taleplerini karşılayacak hem de gençlerin geleceklerini güvence altına alacak mesleği edinmeleri sağlanmış olacaktır.

Gelişmiş, kalkınmış ülkelerin başarılarının altında mesleki eğitimin rolü oldukça öne çıkmaktadır.  2. Dünya Savaşında yıkılmış, harap olmuş Almanya’nın yeniden ayağa kalkarak sanayide dünya devletleri arasına girmesimesleki eğitime verdikleri önemin bir sonucudur.

Ülkemizde 90’lı yıllarda ‘’ Meslek Lisesi, Memleket Meselesi’’  sloganıyla başlatılan projeler, özel meslek lisesi teşvikleri de gerek alt yapı gerek uygulamadan kaynaklanan nedenlerle maalesef arzu edilen  sonuçlara ulaşılamamıştır.

Mesleki ve teknik eğitimi özendiren çalışmaların paydaşları ile yeniden değerlendirilmesi ve günün ekonomik şartlarına uygun teşviklerin artırılması eğitim sistemimizin öncelikli alanlarından biri olmalıdır.

Eğitimli, sağlıklı ve mutlu kalın…

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.