Dolar 32,3764
Euro 34,9749
Altın 2.325,67
BİST 9.078,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

‘ELEKTRİK’ HAMLESİ!

Samsun’da Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB), hizmet binası çatısına kurduğu güneş enerji santrali(GES) ile kendi elektriğini üretmeye başladı

‘ELEKTRİK’ HAMLESİ!
REKLAM ALANI
6 Nisan 2023 16:37

Samsun‘da Çarşamba Ticaret Borsası, sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde hizmet binası çatısına güneş enerji santrali (GES) kurdu. ÇTB hayata geçirdiği GES ile hem kendi elektrik ihtiyacını karşılayacak hem de ihtiyaç fazlasını devlete satacak.

ÇATIDA 48 ADET PANEL
Çarşamba Ticaret Borsası’nın elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak fotovoltaik elektrik sistemi ile güneş enerjisi santralinde üretilen enerji dönüştürülecek ve elde edilen enerjinin dağıtımı yapılarak artı kazanç elde edilecek. “Çarşamba Ticaret Borsası Güneş Enerji Santrali-GES” isimli proje ile güneşten yılda yaklaşık 26,16 kWp elektrik enerjisi elde edilecek. Kurulan sistemde çatı üstüne montajlı olmak üzere 545 Wp gücünde 48 adet fotovoltaik paneller kullanıldı. Sistem sayesinde Çarşamba Ticaret Borsası’nın yıllık ortama 20 kWe enerji ihtiyacı karşılanacak.

YILDA 2 KAT DAHA FAZLA ELEKTRİK
GES hakkında bilgi veren Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, sürdürülebilirlik çalışmaları çerçevesinde yürütülen GES projesinin hayata geçirildiğini ifade etti. Yılmaz, “Borsa olarak bölgemizde ve ilçemizde ileriye dönük yaptığımız projelerimize ve yatırımlarımıza bir yenisini ekledik. Güneş enerji santrali ile ilçemizde enerji sarfiyatına dönük gelecek vaat eden bir çalışmayı ortaya koyduk. Yıllık elektrik ihtiyacımızın tamamını karşılayacak fotovoltaik elektrik sistemi ile santralde üretilen enerji dönüştürülecek ve elde edilen enerjinin dağıtımı yapılacak. Borsa olarak karbon salınımı azaltmaya yönelik yürüttüğümüz sürdürülebilirlik çalışması GES projesi ile güneşten üretilecek yenilebilir enerji sayesinde yıllık karbondioksit salınımı da büyük ölçüde azaltılmış olacak, borsamızın yıllık tüketiminin iki katı kadar üretim yapılarak, hem yıllık elektrik tüketimi ücretsiz hale gelecek hem de tüketilen miktar kadar elde edilen enerji devlete satılacak. Böylelikle güneş panelleri ile üretilen enerjinin satışı ile ülkemizde yaşanan enerji sorununa destek olmayı planlıyoruz. Yürüttüğümüz ileriye dönük enerji politikamız ve bu eksende hayata geçirdiğimiz örnek GES projemiz ülkemize, ilçemize ve borsamıza hayırlı olsun” dedi.

KAZIM YILMAZ: ÖNCÜLÜK EDİYORUZ
Başkan Kazım Yılmaz, Çarşamba Ticaret Borsası’nın ilçede hayata geçen ilk GES projesi olma özelliğini taşıyan projesi ile yatırımcılara, Çarşamba’da kurulan Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) ve kamu kurumlarına öncülük ettiğini de belirterek, “sağlanacak olan enerji tasarrufu ile karlı yatırım avantajlarını Çarşamba ile buluşturduk. Bu örnek proje gibi sürdürülebilir projelerin yaygınlaştırılması gerekir” diye konuştu.

Nisanur ÖZYURT

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.