Dolar 32,3590
Euro 34,6751
Altın 2.393,98
BİST 10.165,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Erkeklere taş çıkartıyor

Samsun’un Bafra ilçesinde yaşayan 2 çocuk annesi Ergül Büyükkeskin, çoğunlukla erkeklerin çalıştığı sektörlerden biri olan boyacılık işinde, marifetini etkin bir şekilde göstererek erkek işçilere taş çıkarıyor.

Erkeklere taş çıkartıyor
REKLAM ALANI
23 Aralık 2019 10:28

Boyacılık yaparak geçimini sağlayan Ergül Büyükkeskin, yaklaşık 9 yıldır bu işi yapıyor. Yıllar önce geçim sıkıntıları sebebiyle boyacılık sektörüne adım atan Büyükkeskin, çalıştıkça daha mutlu olduğunu söyledi. Yeri geldiği zaman erkeklerden daha güzel işler çıkardığını söyleyen Büyükkeskin, “Birçok kişi erkek işinde ne işin var diyerek eleştirdi.  Ama insanın elinden geliyorsa eğer, erkeği kadını yok. Arkadaşlarım var mesela tornacı da çalışan, İstanbul’da… Kadınlar var tır süren. Hani sizde görüyorsunuz. O yüzden hiç bence şey değil. Yapabildiği işi herkes yapsın. Başka bir şey yapmasın. Hırsızlık yapmasın. Öyle diyorum.” diye konuştu.

“KENDİ EVİMİ BOYAYARAK BAŞLADIM”

İki tane çocuk annesi Büyükkeskin, “Bir oğlum bir kızım var.  Biri üniversitede okuyor. Diğeri ise çalışıyor. Bende onları okutmak için eve destek için çalışıyorum. Boya işiyle uğraşmadan önce ev hanımıydım. Çalışmıyordum. İlk önce kiraya çıktık. Kiraya da çıkınca maddi durumlardan dolayı dönüm noktası oldu diyebilirim. Ondan sonra daha sıkı çalıştım. Önce kendi evimi boyayarak başladım. Sonra baktım ki yapıyorum devam ettim.  Şu anki halimden çok memnunum. Çalıştıkça daha mutlu oluyorum daha güçlü oluyorum.  9 senedir bu işi yapıyorum.” dedi.

“BENİM REKLAMIM ARKAMDA BIRAKTIĞIM İŞİM”

Kadınlar kendisini daha çok tercih ettiklerini belirten Büyükkeskin devamında ise; “Hani eşleri çalıştığı için izin alamıyorlar. Mesela bir kadının kadınla evde iş yapması onlar için daha iyi… Hani yerine göre sohbet ediyoruz. Yerine göre fasulye ayıklıyoruz, bebek bakıyoruz. Ama gerçekten kadınlarla daha iyi anlaşıyoruz. Daha güzel oluyor yani. Ama şunu söyleyeyim erkekler hani işe çağrılan bazı kısımlarda böyle dükkân gibi işte pidecilerde çok yerlerde çalıştım. Çok dükkânlar boyadım. Mesela beni tavsiye üzerine göndermişlerdi. Babasıyla kendisi bekliyorlar kapıda beni görünce bu işi bu yapamaz diye kafa salladılar. İçeri girdim işimi yaptım. Güzelce işimi bitirdim ve ondan sonra oldu ki o kişinin evi boyanması gerekti. Ben dedim benim vaktim yok boyayamam. Yani bunlarla da karşılaştım. Hani şey gibi oluyor. Bazıları yapamaz, bayan beceremez bu işi diye. Ama gerçekten de erkeklerden daha güzel işler çıkardım. Kimse de bana demedi ki, bu işi keşke buna yaptırmasaydık da, pişman olduk diyeni duymadım. Hep tercih, tercih üzerine… Hiçte hani kartvizit çıkarmadım. Reklam filan yapmadım ama benim yaptığım arkamda bıraktığım iş benim reklamım oldu öyle söyleyeyim.” diye ifade etti.

“GÖREN ERKEK ZANNEDİYOR”

Yaptığı iş sırasında erkek sanıldığını aktaran Büyükkeskin, bu durumun kendisini rahatsız etmediğini söyleyerek, devam etti: “Ben şimdi şöyle,  bir kadın çıkıp da etek ile boya yapamaz. Eşarp ile boya yapamaz. Rahat edemez. Bir de şu var ilgi çekmemek için. Hani dışarıdan gören biri şimdi belki de karşıya geçip oturacak seni izleyecek. Ben onu da istemezdim yani. Ben böyle daha iyiyim. Gören erkek sanıyor, geçip gidiyor. Bu da var kendini koruman lazım.”

Trajikomik olaylar da yaşadığını ifade eden Büyükkeskin; “Evet yaşadım. Onu da anlatayım. Bir gün işte giriş katında çalışıyorum. Benim boya yaptığım da pencereden gözüyor.  Ancak bereli şapkalı bir kıyafet içerisindeyim. Oradaki kadınlar muhabbet ettikten sonra benimde kadın olduğumu öğrendiler. Sonrasında bir gün kadınlardan birisi eşiyle geçerken eşine kapıda dedi ki kolay gelsin desene. Eşine o da dedi ki işte; sanane milletin adamından, önüne bak filan… Sonrasında kadında dedi ki o da bizim gibi kadın. Böyle komik muhabbetlerle karşılaştığım çok oldu. Ağabey, amca, dayı diyen oldu yani çok… Kolay gelsin amca diyorlar.” diye söyledi.

“KADIN ÇALIŞIRSA ERKEĞİ DE DAHA İYİ ANLAR”

İlkokul mezunu iken 23 yaşında ortaokulu bitiren Büyükkeskin, işi içinde sertifikasını aldığını belirtti.  Büyükkeskin, “İşimin bir getirisi de arabama almam oldu. Araba aldığım için, istediğim yere gidebiliyorum, istediğimi de alabiliyorum. Çocuklarıma rahatça isteklerini alabiliyorum. O yüzden hani kadınların çalışmasını evde durup işte eşim getirsin ben yiyeyim ya da şu kadar var yok bence hiç beklenti yapmasınlar. Çalışsınlar ya. Hiç kimse evde oturup da benim şuyum yok buyum yok, demesin. Gerçekten kadın çalışırsa erkeği de daha iyi anlar. Çalışanları daha iyi anlar ve ev hanımlarından bazılarına şunu da söyleyeyim, pazarın fiyatını bilmiyorlar. Mesela şu nerede şu ne kadar ama çalışan insan malının kıymetini, vaktinin kıymetini gerçekten çok iyi anlıyor.” dedi.

“ÇALIŞSINLAR VE ÖZGÜR OLSUNLAR”

Son olarak ise kadınlara önerilerde bulunan Büyükkeskin şunları söyledi:

“Çalışsınlar ve özgür olsunlar. Çalışmak özgürlüktür. Bazı şeyleri sahiplenmekte öyle hani diyorum ya daha önce de anlattım. Öyle oluyor ki çalışıyorum bunalıyorum, biniyorum arabama çekiyorum gidiyorum. Bir yerde oturuyorum. Kafamı dinliyorum. Deniz kenarı olsun, Irmak olsun yerine göre oltamı atıyorum. Mesela ben bunu eşime desem işinden dolayı götüremez yani. Ama çalıştığım için Allah’ıma şükürler olsun arabamı da kullanıyorum.

Şunu da söyleyeyim boyacılık yapıyorum ama sertifikamı da aldım. Yazılı sınav vardı. Uygulamalı sınav vardı. İlk girmede aldım. Takdir ettiler oradaki hocalar. Yani güzel bir şey…”

haber/Asel Sema Uğurlu

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.