Dolar 32,3777
Euro 35,0535
Altın 2.326,80
BİST 9.091,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

‘GÖRÜNTÜLÜ MUAYENE’ BAŞLIYOR!

Uzaktan muayene ve sağlık hizmeti, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile yasal hale geldi. Sağlık kuruluşları gerekli alt yapıyı kurarak uzaktan sağlık hizmeti verebilecek

‘GÖRÜNTÜLÜ MUAYENE’   BAŞLIYOR!
REKLAM ALANI
10 Şubat 2022 22:10

Salgın döneminde hastanelere hem hastaların çekinmeleri, hem de sağlık şartları gereği fiilen gidişlerin azalması, kapanma önlemleri nedeniyle iletişim araçları kullanılarak uzaktan sağlık hizmeti sunulması, muayene yapılması gündemin tartışma konularından biri olmuştu. Daha önce de iletişim teknolojilerinin gelişmesi nedeniyle uzaktan sağlık hizmeti sunumunun yapılabileceği sağlık alanının gündem konularından biriydi. “Teletıp” olarak da adlandırılan uygulama, Türkiye’de de fiilen başlayacak.

Türkiye’de yasal olarak uzaktan muayene ve sağlık hizmeti sunumu yasaktı ancak salgın döneminde sadece görüşme amacıyla uzaktan hekim ile iletişim sağlanması uygulamaları yapılmıştı. Sağlık Bakanlığı tarafından 10 Şubat günlü Resmi Gazete’de yayımlanan “Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile uygulama yasal hale geldi. Yönetmeliğe göre daha önce uzaktan sağlık hizmeti sunan kuruluşlar, altı ay içinde uyum sağlayacak.

Gerekli altyapıyı kurarak izinleri alan sağlık kuruluşları, sahip oldukları lisans ve izinler dahilinde, yönetmelikte sınırlanan çerçevede uzaktan sağlık hizmeti verebilecek. İzin ve altyapıyı oluşturan kuruluşlar uzaktan muayene yapabilecek, hekimler reçete yazabilecek. Ayrıca, aynı branşta faaliyet izin belgesi sahibi olmak şartıyla, bir sağlık kuruluşu, diğer bir sağlık kuruluşunda olup hizmet talep eden hastaya uzaktan erişimle sağlık hizmeti verebilecek.

Hangi sağlık hizmetleri uzaktan verilebilecek?
Yönetmelikle hangi hizmetlerin uzaktan verilebileceği sıralandı ancak niteliği itibariyle elverişli olması esas kural olarak belirlendi. Buna göre uzaktan verilebilecek sağlık hizmetleri şöyle:

-Muayene, tıbbi gözlem ve takip, teşhis edilmiş hastaların kontrolü, tıbbi danışmanlık, konsültasyon veya ikinci görüş yapılabilecek. Gerekli görülürse hasta hastaneye çağrılabilecek.

-Kan şekeri ve kan basıncı gibi klinik parametreler değerlendirilebilecek, tedavi ve ilaç yönetimi yapılabilecek.

-Sağlığın korunması, sağlıklı yaşamın desteklenmesi, psikososyal destek verilmesi yapılabilecek.

-Sağlık riski artan veya ileri yaşlı kişilerin çok yönlü değerlendirilmesi ve takibi uzaktan yapılabilecek.

-Teknolojik olarak mümkün olan ve Bakanlıktan izin alınması şartıyla, yine Bakanlık tarafından belirlenen girişimsel veya cerrahi operasyon yapılabilecek.

-Salgınlarda ulusal nitelikli kılavuzlara uygun olarak kişilerin sağlığının korunmasına yönelik tıbbi işlemler yapılabilecek.

Giyilebilir teknolojiler ve diğer cihazlar aracılığıyla sağlık hizmeti talep eden kişinin sağlık verileri ölçülebilecek, takip edilebilecek.

-Hekimler e-reçete yazabilecek, e-rapor düzenleyebilecek.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.