Dolar 32,3427
Euro 35,0956
Altın 2.307,92
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

HAMSİDE TEHLİKE!

Karadeniz’de, 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonunda bolluğu yaşanan hamsinin iriliğinin istenen boyutta olmaması endişelendiriyor. Uzmanlar, küçük boy avcılığının hamsiye büyük darbe vurduğunu söylüyor

HAMSİDE TEHLİKE!
REKLAM ALANI
3 Ocak 2021 19:42

Türkiye’de boyu 9 santimetrenin altında avlanması yasak olan hamsi sürülerinin avlanması, küçük boy avcılığı nedeniyle hamsi stoklarını azaltıyor. Hamsi iriliğinin tezgahlarda istenilen boyutta olmadığına dikkat çeken uzmanlar, ergin boyutlara ulaşmadığı için üreyemeden avlanan hamsinin neslinin tükenebileceğine vurgu yapıyor.

‘DENİZİ TAMAMEN SÖMÜRÜYORUZ’
Son yıllarda hamsinin neslinde küçülme görüldüğü belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, aşırı balık avlandığına dikkat çekerek “Biz denizi tamamen sömüreceğimize, denizden lazım olanı almamız gerekiyor ki sofralarımıza büyük balık gelsin. Avcının şu anda kullandığı ağ gözü 9 santimetre boyundaki hamsiyi avlayabilecek dizaynda değil. O yüzden çok fazla miktarda arasından küçük balık çıkıyor. Yeterli denetleme yapılmıyor. Bunun yansımasını da pazarda tezgahta görüyoruz. Ergin olmayan bireyi avlarsanız popülasyonu geriye düşürürsünüz yani durdurursunuz. Hamsiden avlanan birçok canlı var denizde. Hamsi denizde besin zincirinin tabanını oluşturan bir balık. Kuralına uygun avlanma yapılmadığı zaman bu canlıları da riske atıyorsunuz. 9 santimmetre ilk üreme boyu. 9 santim altını tutarsak sonraki yıllarda daha neyi bulup avlayacağız. O zaman hamsiye elveda deyip artık beklemememiz lazım” dedi.

SU ÜRÜNLERİ DAHA AKTİF OLMALI
Yeterli denetlemelerin yapılmadığını kaydeden Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan da, “Hamsinin boyutları ile ilgili gerekli denetimler yapılmıyor. Bu denetimlerin sıklıkla ve doğru bir şekilde yapılması lazım. 9 santimetrenin altında avlanma yapıldığı zaman biz gelecek nesillere aktaracak olduğumuz balık türlerini yok ediyoruz. Kökünü kurutuyoruz. Bunun da önlenmesi için denetimlerin sıklaştırılması lazım. Su ürünleri bölümünün daha aktif rol alması gerekiyor. Hatta bununla ilgili bir tim oluşturulması gerekiyor. Balık avlanırken denetim yapılmalı ve ciddi cezalar verilmesi lazım” diye konuştu.

Balıkçı Zekeriye Denizer, “Sezon başında hamsi baya ince geldi piyasaya. Son dönemlerde hamsi iri olarak gelmeye başladı tezgahlara. Son dönemlerde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında tutulmayan hamsi aslında biraz büyüdü. Şu anda hamsinin durumu biraz daha iyi ama ilk dönemlerde öyle ince hamsi geliyordu ki, tezgaha koymaya utanıyorduk” dedi.

‘YARISINI ÇÖPE ATMAK ZORUNDA KALDIK’
‘Hamsi almak için hale gelen İlay Kara ise, “Hamsi ilk çıktığı dönemlerde balık haline geldik sevinçli sevinçli. Ama hamsi o kadar inceydi ki aldığımız hamsinin yarısını çöpe atmak zorunda kaldık. Bazen tezgahlarda altı farklı üstü farklı oluyor. Balıkçılar bazen insanı yanıltıyorlar. Alt tarafa ince hamsiyi üstüne ise kalın hamsiyi yerleştirip kasaları öyle tezgaha koyuyorlar. Şu an biraz daha büyük hamsi ama yine de yeterli değil” ifadelerini kullandı.

KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kocabaş.


Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan.

9 SANTİMETRE KURALI: Hamsi avcılarının kullandığı ağ gözünün 9 santimetre boyundaki hamsiyi avlayabilecek dizaynda olmadığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, “O yüzden çok fazla miktarda arasından küçük balık çıkıyor. Yeterli denetleme yapılmıyor” diyor.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.