Dolar 32,5431
Euro 34,9157
Altın 2.429,23
BİST 9.699,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

  ANLAŞMALI BOŞANMA

  ANLAŞMALI BOŞANMA
REKLAM ALANI
10 Haziran 2022 10:00 | Son Güncellenme: 29 Haziran 2022 17:33

       Boşanma kararı alan eşler  bu süreçte çocukların yıpranmaması, psikolojik sıkıntıları yaşamamaları belirsizliğin bir an evvel son bulması v.bçeşitli sebeplerle süreci kısaltmak istemektedirler.Bu nedenle eşler çekişmeli boşanmaya göre çok daha kısa süren, ihtilafı çözümleyen anlaşmalı boşanmayı tercih etmektedir.

Anlaşmalı boşanma, her iki tarafın boşanma ve boşanmanın sonuçları hakkında serbest iradeleriyle anlaşarak evlilik birliğini sona erdirmeleridir.Medeni Kanunumuzun madde 166/3. Fıkrada hüküm altına alınmıştır. ’Evlilik en az 1 yıl sürmüş ise ,eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde , evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır.Bu halde boşanma kararıverilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır.Hakim tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir.Bu değişikliklerin taraflarcada kabulü halinde boşanmaya hükmolunur.Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.’

Anlaşmalı boşanmalarda görevli mahkeme Aile Mahkemesidir ancak aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir.Yetkili mahkeme ise eşlerin yetkili gördüğü herhangi bir yer aile mahkemesidir.

 Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?

1)Evlilik birliğinin en az 1 yıl sürmüş olması:Evlilikte geçirilen 1 yıllık süreye nişanlılık, imam nikahı ve birlikte yaşama da geçirilen süre dahil edilmez. Resmi nikahtan itibaren başlayan süre dikkate alınır ve 1 yıllık süre dolmamışsa hakim davayı, dava şartı yokluğundan reddeder.

2)Eşlerin mahkemeye birlikte başvurması ya da diğer eşin boşanma talebini kabul etmesi: Eşlerin anlaşmalı boşanma için birlikte başvurması ya da birinin yaptığı başvuruyu diğerinin kabul etmesi gerekir. Ayrıca çekişmeli başlayan bir boşanma davasının yargılama devam ederken eşlerin anlaşması halinde hakim tarafından anlaşmalı boşanmaya çevrilmesi mümkündür.

3)Eşlerin iradelerinin birbiriyle örtüşmesi:Hakimin eşleri bizzat dinleyerek  boşanma sebebi ve talepleri konusunda anlaştıklarını tespit etmesi gerekir. Ve yine eşlerin boşanma kararını iradelerinin fesada uğramadan, özgürce verdiklerini de denetler.

4)Hakimin boşanma protokolünü uygun bulması:Anlaşmalı boşanma talep eden eşler mali konular ve çocukların durumuna ilişkin protokolü hazırlayıp mahkemeye sunduklarında hakimin protokolü onaylaması gerekir. Ancak hakim gerekli görürse tarafların ve çocukların çıkarlarına ilişkin değişiklikler yapabilir.

Anlaşmalı boşanma protokolünde çocuğun velayeti, çocukla kişisel ilişkinin gün ve saatleri, çocuğa ödenecek iştirak nafakası, eşe ödenecek yoksulluk nafakası, maddi ve manevi tazminat, ev eşyalarının paylaşımı, ziynet eşyalarının paylaşımı ve her türlü taşınmaz ve taşınır malın paylaşımıgibi konular düzenlenmelidir. Hak kayıplarına uğramamak, telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaşmamak için protokolün özenli, dikkatli ve profesyonelce hazırlanması gerekir. Misal;yoksulluk nafakasının düzenlenmemesi halinde boşanma gerçekleştikten sonra talep edilmesi mümkün değildir bu nedenle yoksulluk nafakası talep eden eşin bu konuda özellikle dikkatli olması gerekmektedir.Ayrıca protokolde düzenlenen hususlarda anlaşmaya varıldığı kabul edildiğinden tekrar bu konuların gündeme gelmesi mümkün olmayacaktır .Bunun tek istisnası ise çocukların lehine yer verilmemiş olması halinde iştirak nafakasıdır.

Son olarak önemli bir nokta tarafların her ne kadar avukatları olsa dahiduruşmaya katılarakboşanma iradelerini bizzathakime açıklamaları gerekir. Aksi takdirde boşanma kararı verilmez.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.