Dolar 32,4480
Euro 34,7930
Altın 2.443,10
BİST 9.950,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Çiftçimizin faiz lobisi kadar değeri yok mu?”

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Çiftçimizin faiz lobisi kadar değeri yok mu?”
REKLAM ALANI
7 Ocak 2020 18:46

“Samsun, Türkiye’nin gıda deposudur”

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Dünyanın her yerinde desteklenen çiftçi neden bizim ülkemizde desteklenmiyor. Bu faizlerle bu ülkede çiftçilik yapılamaz. Çiftçimizin faiz lobisi kadar değeri yok mu?” dedi.

Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerinin faizleri yüzünden can çekişir hale geldiğini kaydeden Bedri Yaşar, çiftçinin icra kapılarından kurtarılması için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.
“ÇİFTÇİYİ TEFECİYE BOĞDURMAYIN”
Dünyanın her yerinde desteklenen çiftçinin Türkiye‘de desteklenmiyor olmasının düşündürücü olduğunu belirten Yaşar, iktidara seslenerek; “Yıllardır faiz lobisi ile berabersiniz. Artık kimin yanında olacağınızı belli edin. Çiftçinin mi faiz lobisinin mi? Çiftçinin kendi sermayesi ile kurduğu kurumdan çiftçiye böyle bir faiz darbesi yapılamaz, bu darbe kabul edilemez. Çiftçiyi tefeciye boğdurmayın. Çiftçinin daha fazla dayanacak gücü kalmadı” diyerek iktidara seslendi.
“SAMSUN, TÜRKİYE’NİN BESİN DEPOSUDUR”
“Kendi kendine yetip ithalatçı değil ihracatçı olabilecekken çiftçimizi faiz lobisine yedirmekle ne amaçlıyorsunuz” diyen Yaşar, Samsun yerelindeki çiftçinin durumunu da şöyle özetledi; “Sebze, meyve ve tohum üretiminde Türkiye’nin ilk sırasında yer alan Samsun, verimli ovaları ile Türkiye’nin besin deposudur. Bu anlamda bu faizler sebze, meyve ve tohum üretiminde öncü olan şehrimizin kalbine saplanmaya çalışılan bir hançerden farksızdır. Samsun üreticisi daha fazlasını yapabilecekken faizlere yenik düşürülmektedir. Çarşamba ve Bafra Ovası gibi iki büyük ve verimli ovanın içinde yeterli üretim yapılamaması ne demek? Türkiye’nin gıda deposu olan bu ovaların borçlar yüzünden aktif kullanılamaması kadar acı bir durum olamaz. Çok ciddi miktarda tarım ürünleri yetişebilen bu iki ovada çiftçimizi dertleriyle baş başa bırakan iktidar sahipleri, düne kadar santral için destek turuna çıkıyordunuz. Bugün neden çiftçinin derdine destek olmak için ses çıkarmıyorsunuz” dedi.
“BORÇLAR YAPILANDIRILMALIDIR”
Çiftçinin bu durumdan bir an önce kurtarılması gerektiğini ifade eden Yaşar, tepkisinin devamında şunları söyledi:
“Bu faizler çiftçiyi hızla batırıyor. Çiftçi, banka borçlarını, tarım kredi borçlarını ödeyemez durumda. Peki, bu iktidar nerede, ne yapıyor? Çiftçinin kan ağladığını, icra kapılarında süründüğünü bu iktidar göremiyor mu? Bir an önce kanayan bu yaraya parmak basılmalı ve çiftçi bu faizden kurtarılarak borçları yapılandırılmalıdır. Banka faizlerinin bile yüzde 11-12’lerde olduğu bir dönemde çiftçi faizlerinin bu denli yüksek olması kabul edilemez” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.