Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

KARANFİLLER DENİZE!

Samsun’da, nüfus mübadelesinin 101’inci yıl dönümünde, göç yollarında vefat edenlerin anısına Karadeniz’e karanfil bırakıldı

KARANFİLLER DENİZE!
REKLAM ALANI
27 Ocak 2024 18:24

Samsun Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV) tarafından Yunanistan ile mübadelenin 101’inci yıl dönümünde tören düzenlendi. Törene AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, mübadil olan CHP’nin Samsun Büyükşehir Belediye başkan adayı Cevat Öncü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

KARANFİLLER DENİZE!

SAMSUN DÜNYANIN MERKEZİ
Törende konuşan BİSAV Başkanı Yüksel Özkale, “Samsun bizim için çok önemli, çok kıymetli. Samsun halkı bizi bağrına bastı. Ta ki 1923’te Lozan’da yapılan anlaşmadan sonra vatanımızdan geldiğimiz, geminin yanaştığı bu Tütün İskelesi’nde 100 yıl sonrasına bir program yapmak nasip oldu. Bu programı aslında geçen sene yapacaktık. Geçen sene malum deprem olayları ve devamında gelen süreçler her şeyi ertelemek zorunda bıraktı. Samsun, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı bir yer. Burada yakılan ateş herkesin ruhunda, sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın umut kapısı olan bir yer. Samsun bize göre dünyanın merkezi, demokrasinin merkezi, huzurun merkezi” dedi.

MÜBADİL TORUNU HALUK İPEK
1924 yılında Gülcemal gemisiyle Samsun’a gelen Hasbi Üncel’in torunu olduğunu belirten AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, “Dedem 3 yabancı dil bilen bir din alimiydi. Gülcemal ile Samsun’a adım adıyorlar ve buradan Merzifon yöresine doğru gidiyorlar. Oradan da Amasya’ya bu bölgenin kalkınmasına yardımcı oluyorlar. Gemiyle gelirken yolda bir kısmı vefat ediyorlar. Vefat edenleri Karadeniz’e bırakıyorlar. Biz de bugün karanfilleri buradan onları anmak için denize bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ ÇAN: ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan ise “Mübadil hemşerilerimizin Samsun’da, Türkiye’de ekonomimize, kültürümüze, sosyal hayatımıza katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Hatıraları önünde minnetle eğiliyorum” diye konuşu.

Konuşmaların ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından denize karanfil bırakıldı. Daha sonra söylenen Vardar Ovası türküsünün ardından program son buldu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.