Dolar 32,3680
Euro 34,4989
Altın 2.380,89
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Kenevirden urgan üreten son ustalar

 Samsun’da yaşayan 86 yaşındaki Fahri Geçim ve 70 yaşındaki Hüseyin Aykurtlu, urgancılık mesleğinin son temsilcileri olarak hayatlarına devam ediyor.

Kenevirden urgan üreten son ustalar
REKLAM ALANI
11 Ekim 2019 13:19

70 ve 80’li yaşlardaki iki usta bu mesleğin son temsilcileri
60 sene önce 100 kişi olarak kenevir ipi üreticiliğine başladıkları belirten ustalar, günümüzde ise kalan son 2 usta olarak mesleklerini yaşatmaya çalışıyor. Kenevirden urgan üreten ustalar, bu alanda yetiştirecek çırak bulamadıklarını ve mesleğin teknolojiye yenik düşerek yok olmaya yüz tuttuğunu belirtti.

Samsun’un Vezirköprü ilçesi Tabakhane Mahallesi’nde yaşayan Fahri Geçim ve Hüseyin Aykurtlu, Samsun’da ipçilik mesleğinde kalan son 2 usta. Türkiye’nin kenevir üretim merkezlerinden biri olan Vezirköprü’de hasadı yapılan kenevirler ilk olarak ıslatılıyor akabinde soyulduktan sonra saatlerce süren belirli işlemlerden geçmesiyle ip haline geliyor. Teknolojinin gelişmesi ile mesleğin yok olduğunu belirten ustalar, naylon ipi üretimi başladığından bu yana mesleğin unutulma noktasına geldiğini söylediler.

5 yaşından beri kenevirden ip üretiyor
Tabakhane Mahallesi’nde ilk olarak 100 kişi ipçilik mesleğinde çalıştığını sonrasında sadece 2 kişi kaldığını ifade eden Fahri Geçim, “1 yaşında yetim kaldım. 5 yaşında ise ipçilik mesleğine başladım. Biz bu mahallede tam 100 kişiydik. Naylondan ip üretimine başlandı ve bu iş bitti. Bizler zamanında Türkiye’nin farklı bölgelerine ip götürüyorduk. Naylonun kilosu şimdi daha ucuz olduğu için insanlar onu tercih ediyor. Bu meslek neredeyse bitti” dedi.

“Vezirköprü ekonomisine büyük katkı yapardı”
Naylon ipler çıktığı için kenevir iplerinin tercih edilmez hale geldiğini vurgulayan Tabakhane Mahalle Muhtarı Kazım Aslan, “Zaten bizim mahallemizde son 2 kişi kaldı. Çırak yetişmiyor. Fahri amca ve Hüseyin amca Samsun’da bu mesleğin son 2 temsilcileri olarak kaldı. Bu kişilerden sonra ipçilik mesleği bitme noktasına gelebilir. Kenevirden ip üretiminin Vezirköprü ilçesinde ekonomik açıdan büyük katkıları vardı. Umarım tekrar yükselişe çıkar” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.