Dolar 32,6006
Euro 34,7750
Altın 2.414,63
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Bilgilendirme Ve İstişare Toplantısı

Samsun Ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Tekkeköy Hükümet binası toplantı salonunda bilgilendirme ve istişare toplantısı yaptı

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Bilgilendirme Ve İstişare Toplantısı
REKLAM ALANI
4 Nisan 2016 15:13

Toplantıya; samsun il gıda tarım ve hayvancılık müdürü kadir güven, Tekkeköy ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürü Bekir Öztürk, samsun il gıda tarım ve hayvancılık şube müdürü  Bekir karaosmanoğlu, havza ziraat odası başkanı coşkun genç, Tekkeköy süt birliği başkanı Ertuğrul şenel ,Bafra süt birliği başkanı Halil Güngör, kırmızı et üreticileri birlik başkanı Erdal Doğan,  samsun gıda tarım ve hayvancılık personeli, Çarşamba ve Tekkeköy Besi Üreticileri katıldı.Açılış konuşması Yapan kırmızı Et birliği danışmanı Nuraydın Saka’nın ardından birlik Başkanı birliğin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.Başkan Erdal Doğan; “Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliğinin değerli üyeleri, kıymetli konuklar, Samsun ve ilçeleri Kırmızı Et üreticileri birliği olarak yapmış olduğumuz bilgilendirme ve istişare toplantısına hoş geldiniz.

Değerli üreticilerimiz

Amacımız ; Birlik üyeleri arasında koordinasyonu sağlamak, kaliteli kırmızı et ürünlerini gerek yurt içi gerekse yurt dışı pazarda satışına yardımcı olmak, üyelerin hayvan bakımı için bilinçlendirmek ve eğitim vermek. Bakanlığın sağladığı her türlü imkânlardan yararlandırmak. Ülke içinde ve uluslararası ölçekte pazarlama gücünü arttırıcı önlemleri alarak birlik üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak başlıca görevlerimizdir.

Ortak menfaatlerin savunulması, sorunların çözümü, plan ve programların bir düzen içinde uygulanması ancak örgütlü bir yapıyla mümkündür. Ülkemiz, toplumsal açıdan örgütlenme sürecini tam manasıyla gerçekleştirebilmiş değildir.

Örgütü olmayan, dağınık bir topluluğun sesini duyurması, sorunların çözümü için gerekli güce sahip olması bölgesel ve ülkesel düzeyde üretim planlaması yapabilmesi mümkün değildir.

Ülkemizde genellikle aile tipi küçük işletmeler şeklinde faaliyet gösteren hayvancılığımızın, en büyük sorunlarından biri de örgütsüzlük ile bunun getirdiği dağınık yapı ve plansız üretimdir.

Örgütsüzlük nedeniyle çiftçiler mağdur, aracılar ise zengin edilmektedir, çünkü ürünün fiyatını üretici değil aracılar belirlemektedir.

Hayvancılık sektörümüz için sivil toplum örgütlerinin gerekliliği kabul edilmelidir.

Bu bağlam da ifade etmek istediğim üreticinin örgütlenmesi örgütlü bir yapıda hareket etmesi, hedefsiz ve dağınık olmaması biz üreticilerin daha fazla kazanç elde etmesini daha fazla üretim ve istikrarlı olmamızı sağlar.

Dolayısıyla bin bir zahmetle kurulmuş birliğimize sahip çıkarak sadece destek ve teşviklerle alakalı yaklaşım içerisinde olmamalıyız. Bizler, üretimin her aşamasında birliğimizle hareket, ederek hedeflerimizin olduğunu bilinçli olduğumuzu, bir çatı altında güçlü olduğumuzu, tüm bölgeye ve ülkeye göstermemiz gerekir.

Bakınız, bildiğiniz gibi Türkiye’de kaba yem sıkıntısı yaşandı nedeni ise iklim şartlarının yanında ot ve saman stokçularının aşırı fiyat uygulamaları sonucu fiyatlar arttı, birliklerimiz bakanlık nezrinde yaptıkları girişimlerle Samsun kırmızı et birliği olarak 3000 ton ithal saman getirerek fiyatları düşürüp dengede tutmaya çalışıldı. Aynı dönemde silaj fiyatlarının da yükselmesiyle silaj paketleme makinası kiralayarak üreticiye ucuz bir şekilde paketleme yaparak da silajın fiyatını aşağıya çekerek dengeledik.

Siz üreticilerimizin Kaba Yem sıkıntısını gidermek için Samsun Büyük Şehir Belediyesine Yem Bitkileri Projesi sunduk. Projenin kabul görmesiyle toplamda 14 ton bedelsiz fiğ, yonca ve yem bezelyesi tohum dağıtımı yapıldı. Yine aynı zamanda mayıs ayı içerisinde de silajlık mısır tohumu dağıtımı yapılacaktır.

2009-2010 yıllarında ülkede et sıkıntısı yokken, et sıkıntısı havası oluşturan çevreler bakanlığın elini zayıflatarak et ve canlı hayvan ithalatı yaptırdı o dönemde örgütsel yapımız ülke genelinde tamamlanmadığından fazla müdahil olamadık, ancak aynı çevreler aynı oyunu yine oynamaya başladı ve Merkez birliğimizin çalışmaları, alt birliklerimizin de çalışmaları ile bakanlık etin ithal edilmesine gerek duymamıştır. Bakanlık İthal et getirttirse bile üreticiye zarar vermeden piyasayı etkilemeyecek şekilde peyderpey getirmesinin doğru olacağını anlattık.

Canlı Besi danası ithal etme İmkânı olmayan ithalat yapamayacak olanlara kolaylık sağlanabilmesi için birlik olarak aldığımız kararla birliğimiz canlı besilik ithalatı yaparak küçük ölçekli üreticilerimize de imkân sunmaya, büyük üreticilerle de rekabet etme şansını yaratacağız. Bunun için gerekli anlaşma ve alt yapılarımızı yaptık.

Geçen yıl aldığımız kararla mezbahane ve kesimhanelerde her türlü tehdit ve engellemelere rağmen kesim uygulamalarının önüne geçerek, çok ciddi aşamalar kat ettik. 19mayıs,alaçam, Bafra, Yakakent üreticilerinin dik duruşu 19mayıs mezbahanesinin kapatılmasına rağmen geri adım atmayarak,                         mezbahanede yapılan yolsuzlukları engelledi. Bugün gelinen nokta da Samsun Büyükşehir Belediyesi Bafra mezbahanesinde üretici hak kaybına uğramadan standart ölçülerde kesimini yaptırabilmektedir. Bizim derdimiz, ürünümüzü değerlendiren kasaplar değil, kasaplarla paydaşız, ürettiğimizi elbette kasaplar satacak. Derdimiz mezbahane ve kesimhanelerdeki uygulamanın zafiyetinden yararlanan kişi ve kişilerdir. Bundan dolayı aldığımız bu radikal kararlar kasapların ve etçilerin aleyhine gösterilmek istense de bunun doğru olmadığı aksine bu kararların arkasında dimdik durarak herkesin lehine ve menfaatine oluşacak bir standart kazanmaktır. Görünüşte 50 yıllık bir uygulamanın karşısındaymışız gibi gözükse de aslında kanun koyucularının gıda kodeksinde yapmış oldukları değişikliklerle oluşan zafiyet karşısında bizim malımıza, emeğimize bilinçli bir şekilde sahiplenmemizdir.

Biliniz ki dağınık ve örgütsüz olursak kazanan biz olmayacağız, her zaman ve her yerde sömürülen aldatılan hak kaybına uğrayan bizler olacağız. Onun için aldığımız kararlar bugün kişisel menfaatlerimizle çatışıyor görünse bile yaptığımız genel çalışmalar herkesin kişisel yararına da olacaktır.

Birliklerin gerçek amacının üyelerinin hak ve menfaatlerinin koruma olduğu unutulmamalıdır. Birlikte aldığımız kararlarla bütün olumsuzlukların üstesinden geliriz. Burada ki en önemli destekte sizlerin desteği ve kararlılığı olacaktır.

Değerli misafirler kıymetli konuklar, sorun belli, çözümü de bu kadar aşikârdır. Kırmızı Et Üreticilerini bir arada tutarak, her geçen gün daha fazla büyüyeceğimize, sizlerin sorunlarını daha yakından takip edeceğimize söz veriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle sizleri selamlıyor, Saygılar sunuyorum ” dedi.

 

12939277_10154193604114208_1607959561_n

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.