Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

KONUT SEKTÖRÜ DURDU!

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, kredi musluklarının tıkandığını, konut stokları oluştuğunu söyledi

KONUT SEKTÖRÜ DURDU!
REKLAM ALANI
18 Haziran 2023 19:07 | Son Güncellenme: 18 Haziran 2023 19:15

Konut almak isteyen tüketicinin kredi bulmakta güçlük çektiğini belirten Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, “Konut piyasasında son 2 aydan beri ciddi anlamda işlerimiz durdu. Son 1 yıldan beri konut stokları oluşmaya başladı” dedi.

FAİZ ORANLI VE CADELİ KREDİ BULUNMUYOR
SİMDER Cumartesi Sohbetleri Kahvaltı Programı’nda konuşan Başkan Yunus Güney, yapı sektöründeki çözüm bekleyen konulara değindi. Başkan Güney, son 3-4 yıldır uygulanan ekonomi politikaları sonucu yapı inşa girdilerinde yaşanan artışların, konut fiyatlarının da yükselmesine sebep olduğunu, bu durumun tüketiciyi kredi kullanımına yönlendirmesine karşın piyasada uygun faiz oranlı ve vadeli kredi bulunamadığını belirtti.

SATIŞLAR DURDU, KONUT STOKLARI OLUŞTU
Bankaların kredi musluklarını kısmasının tüketicinin konuta ulaşmasını güç hale getirdiğini söyleyen Güney, sektörde satışlarda ciddi azalmalar yaşandığını ve konut stokları oluşmaya başladığını ifade etti. Bu durumun müteahhitlerin yeni bina yapmasını güçleştirdiği gibi kira enflasyonuna da sebep olduğunu belirten Güney, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan yeni hükümetten yapı sektörünün önünü açacak düzenlemeler yapılmasını istedi.

‘KİRA ENFLASYONUNU ARTIRIYOR’
Başkan Güney, “Konut piyasasında son 2 aydan beri ciddi anlamda işlerimiz durdu. Geçen yılki satışlarımız ile bu yılki satışlarımız arasında yüzde 40-45 bir azalma var. Dolayısıyla bu durum biz müteahhitleri ekonomik zorluğa sokmaya başladı. Konut üretmekte çok zorlanmaya başladık. Bankaların hiçbiri artık kredi vermiyor. Dolayısıyla kredi alamayan tüketicinin konut alma şansı da yok. Kredi veren bankalar da çok yüksek kredi veriyor ve kredi vadelerini çok kısalttılar. Tüketicinin, konut almak isteyen kişilerin konuta ulaşması çok zorlaştı. Ellerinde nakit yok. Bankalar kredi vermiyor. Son 1 yıldan beri konut stokları oluşmaya başladı. Bunun neticesi konut almak isteyen kişilere taahhütte bulunduğumuz arsaları yapmakta güçlük çekmemizdir. Bunun neticesi kira enflasyonunun artmasıdır” diye konuştu.

Programda Başkan Güney’in konuşmaları sonrası bu haftanın konukları olan Arkoz Gazbeton A.Ş. firmasının Satış & Pazarlama Koordinatörü İbrahim Yılmaz ve Satış & Pazarlama Müdürü Mehmet Algan, gazbeton uygulamaları ve maliyet analizleri ile ilgili SİMDER üyeleri ve misafirlerine seminer verdi.

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.