Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 20°C

KÜRESEL TARIM FORUMU BAŞLADI ‘SAMSUN TAM BİR ÜRETİM ÜSSÜ!’

Samsun’da düzenlenen Küresel tarım Forumu’nda, Çarşamba ve Bafra gibi ovalara sahip Samsun’un ‘bir üretim üssü’ olduğuna vurgu yapıldı, “3 büyük ovasıyla Samsun bereketli topraklar üzerinde” denildi

KÜRESEL TARIM FORUMU BAŞLADI  ‘SAMSUN TAM BİR   ÜRETİM ÜSSÜ!’
REKLAM ALANI
19 Temmuz 2023 20:31

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen ve 2 gün sürecek Agricities (Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği) 2023 yılı Yönetim Kurulu Toplantısı ve 2’inci Küresel Tarım Forumu başladı. Toplantının açılış bölümüne katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye olarak son 21 yılda tarım alanında çok önemli başarılar elde ettik” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise tarımsal üretimin önemine dikkat çekerken Vali Zülkif Dağlı, Samsun’un ‘üretim üssü’ olduğunu söyledi.

TARIM

KAMERUN, SOMALİ, MAKEDONYA TEMSİLCİLERİ
Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı koordinesinde düzenlenen 2’inci Küresel Tarım Forumu akademisyenleri ve yerel yöneticileri bir araya getirdi. Agricities (Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği) 2023 yılı Yönetim Kurulu Toplantısı ve 2’inci Küresel Tarım Forumu, Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen açılış programıyla başladı. Programa Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, AK Parti Samsun Milletvekilleri Mehmet Muş, Orhan Kırcalı, Ersan Aksu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kamerun, Somali, Azerbaycan, Benin, Makedonya’dan gelen temsilciler, il müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

TARIM

21 YILDA ÇOK BÜYÜK BAŞARILAR
Programda konuşma yapan Bakan Yumaklı, “Türkiye olarak son 21 yılda tarım alanında çok önemli başarılar elde ettik. Tarımla ilgili 15 kanun yürürlüğe girdi. Çünkü sektörünüzü yasal düzenlemeler ile birlikte güçlendirmeniz gerekmektedir. Çiftçilerimize reel rakamla bugünkü rakamla söylersek 841 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yapılmıştır. Yaklaşık bin 200 baraj ve gölet inşa edilerek 22 milyon dekar alan ilaveten sulamaya açılmıştır. Kırsal kalkınma alanında da yaklaşık 100 bin projeye 90 milyona yakın bir destek sağlanarak kırsal kalkınmada güçlenmesine hükümet olarak destek vermiş olduk. Bu çalışmalarla birlikte 30 milyar dolarlık ilave ihracatla birlikte Avrupa’nın en büyük tarımsal gücü olurken dünyanın en büyük 10’uncu tarım ekonomisi olmayı başardık” dedi.

TARIM

BEREKETLİ TOPRAK ÜZERİNDE…
Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı da yaptığı konuşmada Samsun’un tam bir üretim üssü olduğunu belirterek, “Bereketli topraklar üzerinde bulunuyoruz. Tarım üretime baktığımızda 3 tane büyük ovamız vardır. Bafra, Vezirköprü ve Çarşamba Ovalarımızda ülkemizin üretimine damga vuran üretim tarzımız vardır. Pek çok sebze ve meyve türünde Türkiye’de birinciyiz. Çeltikte Türkiye’de ikinci, fındıkta ülkemizin üretiminin yüzde 17’sini karşılamak suretiyle ikinciyiz. Birkaç yıla kadar birinci sıraya geleceğimizi düşünüyoruz. Deniz balıkçılığında Türkiye’de birinciyiz. Yetiştirme balıkçılığında önemli bir noktadayız. Bunlara baktığımızda tarımda ne kadar önemli olduğumuz anlıyoruz” dile konuştu.

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ ÜRETİM HAVZASI
Programda konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise tarımsal üretimin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Biz genelde üretim dediğimizde sanayi üretimi evet bunun çok kullanırız ama asıl üretimin topraktan olan üretim olduğunu da unutmamak lazımdır. Bu üretim olmadan diğer hiçbir üretimin işe yaramadığı günlere dünya gelebilir. Samsun, Türkiye’nin ikinci büyük ve çok çeşitli bir üretim havzasıdır. Endüstri ürünleri üretim noktasında tarımsal alanda önemli bir üretim havzasıdır. Kanatlı hayvan üretimi noktasında önemli bir merkezdir. 400 bine yaklaşan büyükbaş hayvancılıkla beraber Türkiye’nin önemli bir üretim havzasıdır. Manda üretimi 20 binin üzerindedir. Manda sayısında Türkiye’de açık ara birinci sıradadır. Su ürünlerinde çok önemli bir üretim merkezidir. Samsun tarımsal anlamda çok önemli bir birikime, çok önemli bir sektörel gelişime çok hızlı bir şekilde yürüyor. Samsun için çok önemli bir organizasyonu gerçekleştiriyoruz. İki gün süresince tarımla ilgili birçok konu ele alınıp, fikir alışverişinde bulunulacak. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz.”

Bugün de devam edecek organizasyonda tarım ekonomisi ve finansman yönetimi, örtü altı yetiştiriciliği ve tıbbi aromatik bitkiler, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, kuraklık ve su yönetimi, tarımsal eğitim ve dijital tarım konuları ele alınacak. Konusunda uzman öğretim üyeleri tarafından tarımsal konulardaki çağdaş yaklaşımlar ve güncel uygulamalar aktarılacak. İklim değişikliği sürecinde etkilenen tarım sektöründe yaşananlar ve çözüm yolları başta olmak üzere 20 ana konu gündemde olacak.

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.