Dolar 32,3640
Euro 34,9634
Altın 2.324,41
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

O İNŞAAT DURDURULDU…

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan İlkadım İlçe Terminal İnşaatı için, ‘yürütmeyi durdurma kararı’ alındı

O İNŞAAT DURDURULDU…
REKLAM ALANI
6 Aralık 2021 19:34

İlkadım İlçesi Kültür Park alanına yapılan ‘İlçe Terminal Binası‘ için TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından, ‘Kıyı Kanunu ve ilgili yönetmeliğe aykırı olduğu’ gerekçesiyle, ‘projenin yürütmesinin durdurulmasına yönelik’ açılan davada Samsun 2’nci İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

MAHKEME: ORASI PARK ALANI
Samsun 2’nci İdare Mahkemesi’nde görülen ve oy birliğiyle verilen kararda, “Dava konusu taşınmazın yürürlükte bulunan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planında ‘park alanı’ olarak belirlendiği görülmektedir. Bu durumda söz konusu yapıların da ancak imar planı kararları ile uyumlu olması durumunda yapımına müsaade edilebileceği açık olup, terminal binasının ilgili madde hükmünde belirtilen yapılar arasında yer almadığı gibi 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 7. maddesine aykırı bir şekilde İlkadım İlçe Terminal Binası yapımına ilişkin olarak tanzim edilen 24/06/2021 tarih ve 12 sayılı yapı ruhsatında hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması hâlinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına, oybirliğiyle karar verilmiştir” denildi.

MİMARLAR ODASI’NDAN ÇAĞRI
Mimarlar Odası Samsun Şubesi, 2’nci İdare Mahkemesi’nin kararından sonra yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunarak, şu görüşlere yer verdi:

“Çevre sorunlarına yol açarak kentlerin kıyı yapılarını değiştiren, kent kimliğini tanımsız hale getiren, kıyı kentlerini bu niteliğinden uzaklaştıran, kıyılardaki deniz yaşamını yok eden dolgu alanlarının, yarattığı olumsuzluklarla birlikte, yapılaşmaya açılması çabaları, kentlerimiz için çok daha olumsuz durumların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Samsun kenti, bilinçsizce oluşturulan ve halen daha oluşturulma çalışmaları içinde olunan dolgu sahaları sebebi ile kıyı kenti olma özelliğini hızla yitirmekte, denizden hayli uzaklaşmaktadır.

PROJE, KAMU YARARI İÇERMİYOR
Geçmişte yanlış politikalar neticesinde oluşturulan dolgu alanlarının, kent yaşamına olumlu katkı verecek yaşam alanları olarak düzenlenmeleri gerekirken, yapılaşmaya açılma çabaları kabul edilebilir değildir. Mimarlar Odası olarak, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni dolgu alanları üzerinde yapılaşma politikalarından vazgeçmeye çağırıyor, kamu yararı içermeyen bu doğrultudaki çabaların karşısında olacağımızı ve kamu yararı adına her türlü hukuksal yola başvuracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.