Dolar 32,4571
Euro 34,7340
Altın 2.439,37
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

ROTARY kulüplerinden SAMSUN zirvesi

Samsun’daki toplantıda konuşan Rotary 2430. Bölge Guvernörü Emre Öztürk, “Rotary hakkında yanlış algılar var” dedi

ROTARY kulüplerinden SAMSUN zirvesi
REKLAM ALANI
23 Kasım 2022 18:21

Samsun’daki Rotary kulüplerinin düzenlediği kahvaltıda konuşan Rotary 2430. Bölge Dönem Guvernörü Emre Öztürk, “Gizli bir dernek değiliz, Amerikan kuruluşu değiliz. Tüm toplantılarımız herkese açık. Bütün Rotary kulüpleri yerli ve milli dernekler” dedi.

Rotary 2430. Bölge Dönem Guvernörü Emre Öztürk, Samsun’daki Rotary kulüplerinin düzenlediği kahvaltıda önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıya Samsun Karadeniz Rotary Kulübü, Samsun 19 Mayıs Rotary Kulübü, Samsun AtakumRotary Kulübü, Samsun Canik Rotary Kulübü, Samsun İlkadım Rotary Kulübü başkanları, guvernör yardımcıları ve basın mensupları katıldı. Öztürk, Ramada Otel’de düzenlenen kahvaltının ardından Rotary’nin projeleri ve hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

7 TEMEL ODAK ALANIMIZ VAR
Rotary’nin Türkiye’de 10 bin üyesi olduğunu söyleyen Öztürk, “1905 yılında kurulan Rotary’nin dünyada 1,4 milyon üyesi var. Türkiye’de üç bölge federasyonun toplamı 10 bine yakın üyemiz var. Dünyanın hemen her ülkesinde Rotary kulüpleri mevcut. Dünyadan izole yaşayan, iç savaş halinde bulunan ülkelerde yok. Kuzey Kore, Lübnan gibi ülkelerde yok. İnsana, topluma dair her konu ilgi alanımıza giriyor. 7 temel odak alanımız var. Bunlar; hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, barış ve anlaşmazlıkların çözülmesi, anne ve çocuk sağlığı, su ve hijyen, ekonomik ve toplumsal kalkınma, temel eğitim ve okuryazarlık, çevre” ifadelerini kullandı.

SAMSUN’DA GALA GECESİ
Türkiye’de tamamının rotaryenlerin yaptırdığı 28 okul olduğunu hatırlatan Emre Öztürk, “Her şeyiyle biz yapıp Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettik. Bu okulların ihtiyaçlarını da takip ediyoruz. Bu projelerde ortak çalıştığımız birçok STK var. ZİÇEV’e duyu bütünleme odalarını yaptık. Serebralpalsili çocuklarla ilgili proje yaparken SERÇEV ile çalışıyoruz. LÖSEV, TEGV gibi birçok STK ile ortak projeler yaptık. Rotary Film Festivali’nin 15’incisi düzenlenecek. Her sene 700-800 film yarışıyor. Bunun gala gecesini nisan ayında Samsun’da yapacağız. Eskişehir’de tiyatro festivali yapacağız. Biz daha çok toplumun ihtiyaçlarına cevap veren, insana, doğaya dair her konuyu gündeme alan projeler yapıyoruz” dedi.

ROTARY

BÜYÜK PROJELER İÇİN KAYNAK
Özellikle büyük projelerin kaynaklarının büyük oranda yurt dışındaki Rotary kulüplerinden sağlandığını belirten Öztürk, “Bu kadar projenin kaynağı nasıl bulunuyor? Birincisi kulüplerimizin gelir getirici etkinlikleri oluyor. Bir festivalde stand satılıyor, konser veriliyor. Bunun gibi etkinliklerle gelir elde ediliyor. Bizim amacımız kendi üyelerimizin cebinden bu projeleri fonlamak değil. Daha büyük gelirimizi ise Rotary’nin uluslararası gücünü kullanıyoruz. ABD, Japonya, Kanada, İsveç, Güney Kore gibi zengin, sosyal devletin güçlü olduğu ülkelerde Rotary kulüplerimiz bizler kadar topluma cevap verecek proje bulmakta zorlanıyor. Dolayısıyla biz de hastanenin ventilatöre ihtiyacı olduğunu söylediğimizde, ambulans alınacağını söylediğimizde veya köylülere keçi hediye edeceğimizde fonun büyük kısmı yurt dışından geliyor. 100 bin dolarlık bir projeyse projeyi yürüten kulübümüz belki 1-2 bin doları koyuyor ancak kalan kısmı yurt dışından geliyor. Rotary’nin uluslararası olmasının bize böyle bir faydası oluyor” dedi.

ROTARY HAKKINDAKİ YANLIŞ ALGILAR
Emre Öztürk buluşmanın son kısmında Rotary’nin kurumsal yapısı ve Rotary’ye dair doğru bilinen yanlışlar hakkında açıklamalarda bulundu. Öztürk, şunları söyledi:

“Rotary’nin doğru tanınmadığına birçok yerde şahit oluyoruz. Rotary bir yardım kuruluşu değil, hizmet kuruluşu. Balık vermektense balık tutmayı öğretmek gibi bir amacımız var. Rotary bir zenginler kulübü değil. Üye olmak için maddi bir beklentimiz yok. Hiç kimsenin maddi durumuna bakarak değerlendirme yapmıyoruz. Aramızda zenginler de var, durumu mütevazi olan dostlarımız da var.

GİZLİ BİR AJANDAMIZ YOK
Gizli bir dernek değiliz. Tüm toplantılarımız herkese açıktır. Toplantılarımız genelde otellerde yapılıyor. Kulübün toplantısına katılıp dinleyebilirsiniz. Konuştuğumuz her şey topluma hizmete yönelik konulardır. Gizli ajandamız yok.

YERLİ VE MİLLİ BİR DERNEĞİZ
Biz bir Amerikan kuruluşu değiliz. Dünyanın farklı yerlerinde merkezi olan uluslararası bir kuruluşuz. Biz kendisini kökü dışarıda bir dernek olarak addetmiyoruz. İçişleri Bakanlığı sistemine kayıtlı, beyanname veren, yurtdışı bağışlarını almak ve yardım kampanyaları yapmak için valilik izniyle hareket eden yerli ve milli bir derneğiz.

Bütün Rotary kulüpleri yerli ve milli dernekler. Projelerimizi yaparken uluslararası güçten faydalanıyoruz. Yıllardır kendimizi anlatamamışız. Biz kendimizi anlatmazsak başkaları bizi daha farklı anlatıyor. Yanlış algılar oluşmasın istiyoruz. Yapmadığımız şeylerle anılmaktan rahatsız oluyoruz.”

Nisanur ÖZYURT

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.