Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Kış ayları yaklaşırken denetimler arttı Samsun’da ‘KÖMÜR’ operasyonu

Hava kalitesinin korunması için harekete geçen Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, kirliliğe neden olan kalitesiz kömür satışına yönelik denetimlerini sürdürüyor

Kış ayları yaklaşırken denetimler arttı Samsun’da ‘KÖMÜR’ operasyonu
REKLAM ALANI
8 Kasım 2020 15:43

Kışın ucuz ve kalitesiz kaçak kömür tüketimi, hava kirliliğini artıran etkenlerin başında geliyor. Çevreye büyük zarar veren hava kirliliği, insan sağlığı açısından da büyük tehlike oluşturuyor. Solunum enfeksiyonlarına neden olan hava kirliliği, akciğer iltihabı, astım atakları, akciğer kanseri, sinirsel ve gelişimsel hastalıkları ve KOAH gibi bir çok hastalığı tetikliyor.

Samsun’da hava kirliliğinin önlenmesi için büyük çaba sarf eden Samsun Büyükşehir Belediyesi, kömür satışını mercek altına aldı. Eylül ayında başlayan çalışma kapsamında Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, katı yakıt satıcı belgesi olan firmaların sattıkları kömürlerin standartlara uygun olup olmadığını denetliyor.

NUMUNELER ANALİZ EDİLİYOR
Samsun Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu’nun 2020 yılı kararları gereğince 17 ilçedeki çalışmalarına devam eden Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kooperatif ve firmaların katı yakıt satış belgelerini kontrol ederek, sattıkları kömürlerden 5 kiloluk 3’er numune alıyor. Numunelerden birini firmada bırakıp diğerini de yedek numune olarak belediyede bekleten yetkili ekipler, üçüncü numuneyi ise incelenmek üzere Ankara Akredite Laboratuvarı’na gönderiyor.

KÖMÜRLER KALİTELİ ÇIKTI
2.5 aylık denetimler neticesinde alınan çok sayıdaki numuneden kalite ve standartlara aykırı kömüre rastlanmadığı, hava kalitesine zarar verici özellikte olmadıkları anlaşıldı. Denetimlere kış mevsimi boyunca devam edecek ekipler, kalitesiz kömür alıp satan firmalara ‘Kabahatler Kanunu’ kapsamında yaptırım uygulanacak.

‘HALKIMIZDAN DESTEK BEKLİYORUZ
Kaçak ve kalitesiz kömürlerin satışının yasak olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, kurallara uymayıp çevre ve insan sağlığını tehlikeye atanlara karşı mücadeleye devam edeceklerini söyleyerek, “Sağlık kalitemizi düşüren hava kirliliğini, gizli katil olarak kabul ediyoruz. Yaşadığımız çevrenin korunması ve iyileştirilmesi için belediye olarak biz de üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Yönetmeliği 4’üncü maddesinde satışa sunulan katı yakıtların denetimi ve idari yaptırım kararını verme yetkisine sahibiz. Bu nedenle kurallarına uymayıp havayı kirletenlere karşı vatandaşlarımızdan yanımızda olup bizimle iletişime geçmelerini arzu ediyoruz” dedi.

ŞEHRİMİZİ KORUMALIYIZ
Hava kirliliğiyle mücadelenin herkesin vatandaşlık görevi olduğunun altını çizen Başkan Mustafa Demir, “Samsun, deniziyle, doğasıyla, havasıyla dünyanın en güzel şehirlerinden birisi. Dolayısıyla bu özelliklerini korumamız lazım. Bunun içinde ferdi olarak yapmamız ve uymamız gereken kurallar var. Evlerimizi ısıtmak için ucuz ve kalitesiz kaçak kömürleri kullanmamalıyız. Kullananları bildirmeliyiz. Her yıl baca ve soba borularımızı temizletmeliyiz. Sanayi tesislerinin bacalarına filtre takmalıyız. Kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik bakımlarını yaptırmalıyız. Yeni yerleşim yerlerinde merkezi ısıtma sistemleri kullanılmalı, kalorifercileri ateşçi kurslarına göndermeliyiz” diye konuştu.

Haber:Asel Sema UĞURLU

 

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.