Dolar 32,3184
Euro 35,0487
Altın 2.307,01
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

‘SAMSUN’ İÇİN ‘KORKUTAN’ UYARI!

Samsun’da, OMÜ’den Prof. Dr. Yusuf Demir uyardı: Samsun başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan insanlarımızın önümüzdeki birkaç ay, çok ani değişimlere hazır olmaları gerekiyor

‘SAMSUN’ İÇİN  ‘KORKUTAN’ UYARI!
REKLAM ALANI
14 Ekim 2022 15:38 | Son Güncellenme: 14 Ekim 2022 15:40

Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, “Aldığımız yağışlar meteorolojik anlamda, sulak alanlar ve tarımsal anlamda umut verici yağışlardır. Fakat bu yağışların düzensiz olması, bundan sonraki süreçte de düzensiz devam edeceği anlamına geliyor ki bu biraz bizleri endişelendiriyor” dedi.

 Samsun'da, OMÜ'den Prof. Dr. Yusuf Demir uyardı: Samsun başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan insanlarımızın önümüzdeki birkaç ay, çok ani değişimlere hazır olmaları gerekiyor

‘ANİ DEĞİŞİMLERİNE HAZIR OLALIM’
Samsun geneline Eylül ayında metrekareye 115,8 kilogram, 12 Ekim itibarıyla ise metrekareye 40,6 kilogram yağış düştü. Yaşanan yağışların çevreye etkisi ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Yusuf Demir, yağışların Samsun’da bulunan su kaynakları açısından umut verici olduğunu fakat yağışların düzensiz olmasının endişe verdiğini belirterek, “Samsun başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan insanlarımızın önümüzdeki birkaç ay, çok ani değişimlere hazır olmaları gerekiyor” diye konuştu.

KAR YAĞIŞINDA ‘DENGESİZLİK’ BEKLENTİSİ
Prof. Dr. Demir, “Son yıllarda küresel iklimin etkisi hem dünyada hem de ülkemizde giderek artmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak hem ülkemizde ve bölgemizde son birkaç yılda maalesef yağış rejiminde ki değişim hem de iklim olaylarındaki değişim hepimizi doğrudan etkiliyor. Karadeniz Bölgesi özelinde ise yaz aylarının oldukça nemli ve çok sıcak geçmesi görülebiliyor. Bilindiği üzere de son yılların en sıcak yaz iklimini bu dönem geçirdik. Özellikle nemin yüksek olması bizleri daha çok etkilemiş oldu. Sonbahar dönemine girdiğimizde de deniz suyu sıcaklığının yüksek olması ve bununla birlikte gelen düzensiz yağış rejimi ile karşı karşıyayız. Bazen çok şiddetli uzun süren yağışlar alabiliyoruz. Bu yağış rejimi özellikle nemin denizden buharlaşmasının etkisiyle de böyle dengesiz devam etmesi beklediğimiz bir süreç olacak. Yağış rejimi değişkenliği yaşadığımız iklimsel yaşam düzenimizi, ani sıcaklık artışı ve düşüşlerini beraberinde getiriyor. Samsun başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan insanlarımızın önümüzdeki birkaç ay, çok ani değişimlere hazır olmaları gerekiyor. Aldığımız yağışlar meteorolojik anlamda da tarımsal anlamda da umut verici yağışlardır. Fakat bu yağışların düzensiz olması, bundan sonraki süreçte de düzensiz devam edeceği anlamına geliyor ki bu biraz bizleri endişelendiriyor” dedi.

‘HAVA DEĞİŞİMLERİ YAŞAM KALİTESİNİ ETKİLİYOR
İklimin bu şekilde devam etmesi halinde kış yağışlarının da düzensiz olabileceğini ifade eden Yusuf Demir, “Sonbahar aylarına girdiğimizde deniz suyu seviyesinin normalin üzerinde devam etmesi kış ayı için biraz daha dikkatli olmamızı gerektiriyor. Bu kış döneminde iklim böyle devam ederse kar yağışı dengesizliği ve düzensizliği devam edecek gibi gözüküyor. Yağışlarımız öyle gözüküyor ki sonbaharda da düzensiz de olsa devam edecek. Bu en azından su kaynaklarımız açısında bir parça da olsa umut vericidir. Asıl bizim beklediğimiz kış yağışlarıdır. Deniz suyu seviyesinin yüksek olması bizi endişeye sevk ediyor. Karadeniz Bölgesi’ndeki deniz suyu sıcaklığı ise ortalamanın üstünde seyrediyor. Bu hepimizin yaşam kalitesini etkiliyor. Halkımızın günlük hava değişimlerine hazır olması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

İHA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.