Dolar 32,5523
Euro 34,8893
Altın 2.430,57
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Samsun’da DEFİNECİ rezaleti!

Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde defineciler, 17’nci asra ait olduğu tahmin edilen ‘Paşa Mezarlığı’nı talan etti

Samsun’da DEFİNECİ rezaleti!
REKLAM ALANI
4 Mart 2021 17:04

Samsun’un Çarşamba İlçesi Kurtahmetli Mahallesi’nde bulunan ‘Paşa Mezarlığı’, defineciler tarafından harabeye çevrildi. Araştırmalara göre kökeni Osmanlı dönemine dayanan bir hanedanın ailesinin mezarlığının bulunduğu öğrenilen mezarlıkta eski döneme ait mezar taşları kırık ve yerlerinden sökülmüş halde duruyor. Mezarlıkta derin çukurlar bulunuyor. Mahalle sakinleri ise definecilerin gece geç saatlerde mezarlıkları kazdığını belirttiler. Tarihi yapısı zarar görmüş mezarlık ilgi bekliyor.

TRABZON’U İDARE EDEN PAŞALAR!
Kurtahmetli Mahallesi sakinlerinden Nevzat Köksal, “Mahallemizin en eski mezarı burasıdır. Mezarlığın bu durumda olmasının sebebi buraya çok defineciler geldi. Mezarlığımızı kötü hale getiren definecilerdir. Burada yatan kişilerin kendileri paşa. Buradan Trabzon’u idare etmiş kişilerdir” dedi.

‘GECE GELİP KAZI YAPIYORLAR…’
Mahalle sakinlerinden Sebahattin Çamur ise, “Burayı defineciler harabeye çevirdiler. Birçok mezar taşını da tarihi eser diye çalarak götürdüler. Mezarlıkta bazı mezarların kime ait olduğunu bilen yok. Çok eski bir tarihe sahip. Sadece bu mezarlık değil bizim bu mahallenin yerleşim yerinin tarihinin ne olduğunu bilen yok. Bazı kişiler gece geliyor burayı kazıyor. Gecede fark eden birisi bunları taşlıyor. Kazı yapanlar da korkarak kaçıyorlar” diye konuştu.

HAZNEDAR AİLESİNE AİT
Kurtahmetli Mahallesi’ndeki mezarlıkta bulunan aileler hakkında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Karagöz tarafından kitap yazıldığı da öğrenildi. Kitapta Karadeniz’de bir hanedan kurucusu olduğu söylenen Haznedarzade Süleyman Paşa’nın hayatı, Osmanlı döneminde üstlendiği görevlerden bahsediliyor.
Mezarlık ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Rıza Karagöz, “Kurtahmetli Mahallesi benim ilgi alanıma oradaki mezar dolayısıyla girmiş oldu. Paşa Mezarlığı diye bilinen bir mekandır. Karadeniz Bölgesi’nde Haznedarzade ailesi var. 1700 sonlarından 1740’lara kadar yöneticilik yapmış bir hanedan. Kurtahmetli Mahallesi’nde onların ailesinden birkaç yatan var. O vesileyle buraya Paşa Mezarlığı ismi verilmiş. Burada Haznedarzade ailesinin önemli bir ismi Süleyman Paşa’nın ailesinden yatanlar var” dedi.
İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.