Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Samsun’da kenevir sanayisi kurulacak

Samsun Valisi Osman Kaymak, “Keneviri hem üreteceğiz hem de sanayisini kuracağız.” dedi.

Samsun’da kenevir sanayisi kurulacak
REKLAM ALANI
28 Şubat 2019 15:28

Samsun Valisi Osman Kaymak, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Çarşamba Ticaret Borsası tarafından düzenlenen kenevir ekimiyle ilgili toplantıya katıldı. Samsun’un tarım kenti olduğuna değinen Vali Kaymak, kenevir üretimi konusunda da önemli konumda olduğunu belirtti. Samsun’un geçmişte  çok iyi sanayi kenti olduğunu ifade eden Vali Kaymak, “Geçmişte çok iyi bir sanayi kentiyken bunu devam ettiremedi ve yürüyen akımdan nasibini alamadı ama çok da geçmiş değil. İnşallah ilerleyen zamanda biz de bunu gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

“KENEVİR ÜRETMEK KOLAY”
Samsun’dan akademisyenlerinde katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kenevir eylem planı hazırlandığını açıklayan Vali Kaymak, “Türkiye genelinde kenevir üretimi ve işlenmesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde geliştirilmeye çalışılıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın buna işaret etmesi bizim için çok önemli bir güç. Çünkü onun işaretinden sonra süreç olumlu oluyor, ilgili kanunlar çıkartılıyor ama biz yereldekiler de inanıp el ele verirsek çok güzel yol alırız. Samsun’da kenevir üretiminin yanı sıra sanayisinin de kurulmasını önemsiyoruz. Burada üretimi gerçekleştirip sanayisini başka yerde yaptırmak, işin hizmetini yapıp karını başkasına yedirmektir. Keneviri hem üreteceğiz hem de sanayisini kuracağız. Şu an yeterli tohum yok ama inşallah 3 yılda 200 ton tohuma ulaşacağız. Kenevir üretmek kolay, yeter ki sanayiciler bunun çalışmasını yapsın.” şeklinde ifade etti.

ÜNİVERSİTELERLE ÇALIŞMA YAPILIYOR
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Milli ve Yerli Üretim Üst Kurulu Başkanı Soner Meşe de yaptığı açıklamada “Bunlarla ilgili üretim protokolleri, teknoloji transferi yapmaya başladık. Bunları bilen üniversitelerle çalışma yürütüyoruz. Bu ürünleri tamamen kendimiz üretmeyi amaçlıyoruz. Ürünü belirleyip teknolojisini oluşturuyoruz, analizlerini yapıyoruz, ne kadar zamanda üretim yapılacağını tespit ediyoruz ve üretim için sivil toplum kuruluşlarına, holdinglere, borsalara üretim için vermeyi planlıyoruz.” dedi.

ÜNİVERSİTE BİR ADIM ÖNDE
Ege Üniversitesi ile 6 Mart tarihinde protokol yapılacağını vurgulayan Meşe, “Ama üniversite hep bir adım önde. Bir şey üretilecekse yönetim, üniversiteyi davet edip 6 ay süre veriyor. Böyle büyümüş bu ülkeler. MÜSİAD olarak petro-kimya sektöründe Ege Üniversitesi ile 6 Mart’ta protokol yapıyoruz. Bu protokolle Türkiye’nin kimya sektöründe üretmediği, üretemediği ve ürettirilmeyen birçok ürünü üretmek üzere bir anlaşma yapacağız. Teknolojinin bir kısmını biz getireceğiz, bir kısmını onlardan alacağız ve beraber yapacağız. Türkiye’nin en büyük sorunu üniversitelerin bizden bir adım önde olma zorunluluğu.” diye konuştu.

“KENEVİR OCAKLARI VAR”
Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar ise “Burada kenevir ocakları var. Birçok köy, kenevir yetiştirilmesi sebebiyle burada oluşmuş. Büyüklerimiz, burada kenevir tarımının yapıldığı bir kültürden geliyor. Dolayısıyla Çarşamba Ovası’nda kenevir ekimi konusunda mesafe alabiliriz diye düşünüyorum.” şeklinde ifade etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.